PREOKRET

Erdogan odustao od izbacivanja deset zapadnih veleposlanika: ‘Naučili su svoju lekciju...‘

Svih deset veleposlanika prošli je tjedan potpisalo izjavu kojom zahtijevaju puštanje humanitarca Osmana Kavale iz zatvora
 Pavel Golovkin/AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan odustao je u ponedjeljak od izbacivanja deset zapadnih veleposlanika iz svoje države, nakon što su ambasade objavile kako se pridržavaju diplomatskih konvencija koje jamče da se veleposlanici ne miješaju u unutarnja pitanja država u kojima su akreditirani.

Radi se o deeskalaciji dosad najvatrenijeg sukoba između Erdoğana i zapadnih saveznika Turske, zbog kojeg je turska lira spala na svoju povijesno najnižu razinu.

Erdoğan je u subotu najavio kako će izbaciti veleposlanike SAD-a, Njemačke, Francuske, Kanade, Nizozemske, Novog Zelanda, Norveške, Švedske, Danske i Finske zbog miješanja u unutarnju politiku Turske, a u ponedjeljak je bila zakazana sjednica vlade na kojoj se trebala donijeti odluka.

Svih deset veleposlanika prošli je tjedan potpisalo izjavu kojom zahtijevaju puštanje humanitarca Osmana Kavale iz zatvora. Kavala, koji je kritizirao Erdoğanov režim, uhićen je prije četiri godine pod optužbom da je financirao prosvjede protiv turskoj predsjednika, te da je bio umiješan u neuspješni pokušaj puča protiv njega.

Kavala se nalazi u zatvoru Silivri od 1. studenog 2017., a od tada je uhićen tri puta, iako su ga sudovi već dvaput oslobodili optužbi. Svaki put, tužitelji bi podigli novu optužnicu neposredno prije ili neposredno nakon što bi sudovi naredili njegovo puštanje.

U ožujku 2020., Europski sud za ljudska prava presudio je da Turska mora osloboditi Kavalu jer ne postoji dovoljno dokaza koji bi podržali optužbe protiv njega, te da ponašanje tužiteljstva potvrđuje njegove tvrdnje da je meta progona isključivo kako bi ga se ušutkalo kao aktivista i borca za ljudska prava, te kako bi se odvratilo druge od uključivanja u takve aktivnosti.

Američka ambasada je u ponedjeljak objavila kako kratko priopćenje u kojem stoji da “SAD napominje da se “i dalje” pridržava Članka 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”. Spomenuti članak govori da su osobe koje uživaju status diplomata u drugim državama dužne poštivati zakone i pravila te države, te da imaju dužnost ne miješati se u njena unutarnja pitanja.

U verziji objave na turskom, stoji kako veleposlanstvo SAD-a “potvrđuje” svoje pridržavanje Članka 41, što može stvoriti dojam kao da će se SAD odsad pa nadalje držati tog članka. Ostalih devet veleposlanstava objavili su slične izjave, ili su jednostavno podijelili američku objavu s Twittera.

Objava je Erdoğanu bila dovoljna da javno ustvrdi kako su veleposlanici sada “naučili svoju lekciju,” te da ih više nema potrebe izbaciti.

“Naš cilj nije bio stvarati krize, nego zaštititi prava, zakone, čast i suverenitet naše zemlje,” kazao je Erdoğan u televizijskom obraćanju nakon sjednice vlade. “S novom izjavom koju su iste ambasade danas dale, učinjen je korak natrag u ovom klevetanju naše zemlje i naše nacije. Vjerujem da će ti veleposlanici biti oprezniji u svojim izjavama koje se tiču turskih suverenih prava.”

Kako bi otklonili neodređenost u očima zapadnog svijeta, američko ministarstvo vanjskih poslova čak je pojasnilo u ponedjeljak popodne kako je izjava veleposlanstva u Ankari trebala potvrditi da je izjava koju su potpisali 18. listopada - ona u kojoj su zahtijevali puštanje Kavale - bila u skladu s Člankom 41.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:05