KANDIDATURE NA ČEKANJU

Erdogan o proširenju NATO-a: ‘Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali što se tiče Švedske, nije‘

Nećemo dati potvrdan odgovor na zahtjev Švedske sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana, dodao je turski predsjednik

Recep Tayyip Erdogan 

 Adem Altan/AFP

Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali što se tiče Švedske, nije", rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.

Dvije zemlje prošle godine podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u, no Ankara svoju potporu uvjetuje izručenjem "terorista", uglavnom Kurda.

Ankara traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

Tri strane prošloga lipnja u Madridu postigle su dogovor o ostvarenju zadanih ciljeva, no Ankara je prošli mjesec suspendirala razgovore nakon napetosti koje su porasle kad je desničarski ekstremist zapalio Kuran u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu.

"Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana", rekao je Erdogan.

On je u nedjelju dao naslutiti da bi Ankara mogla pristati da Finska uđe u NATO prije Švedske, no Finska je rekla da ostaje pri svojem planu da uđe u NATO u isto vrijeme kad i njezina susjedna zemlja.

Od 30 članica NATO-a, još samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo dviju nordijskih zemalja.

Na upit želi li Turska odvojiti postupke za članstvo Finske i Švedske, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da to ovisi o NATO-u i tim dvjema zemljama.

"Ako NATO i te dvije zemlje žele razdvojiti postupak pridruženja, Turska će slučaj Finske razmotriti odvojeno i s više naklonosti", rekao je šef diplomacije.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto prije dva dana rekao je kako je "i dalje naša žarka želja da uđemo u NATO zajedno sa Švedskom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:19