RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Erdogan i Putin postigli važan dogovor o plinu, Rusi dovršili važan most kod Hersona

Ključne događaje 238. dana ratnih događanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

 Handout/Afp

Ključni događaji:

- 238. je dan rata u Ukrajini

- Putin uveo izvanredno stanje u anektiranim regijama

- U Kijevu počinje sezona grijanja

- ‘General Armagedon‘ priznao da je stanje u Hersonu vrlo teško

- Počela organizirana evakuacija iz Hersona na lijevu obalu Dnjepra

- Zelenski: Upotreba iranskih dronova pokazuje da je Rusija vojno bankrotirala

- Kadirovljevi sinovi stigli u Ukrajinu, pozirali s oružjem u rukama


Predsjednik Njemačke otkazao put u Kijev

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier otkazao je svoj planirani posjet Kijevu u četvrtak iz sigurnosnih razloga, priopćeno je u srijedu iz njegova ureda.

Službenik iz njegova ureda rekao je da su sigurnosne vlasti u Njemačkoj i ministarstvo vanjskih poslova savjetovali Steinmeiera da ne ide te da će posjet ponovno biti organiziran.

Predsjednik u Njemačkoj ima uvelike počasnu ulogu. Planirao je posjet ukrajinskom glavnom gradu u travnju, no Kijev ga je inicijalno odbio zbog bliskih odnosa s Rusijom u prošlosti.

U međuvremenu, diplomatski spor je izglađen.


Ukrajina će u četvrtak ograničiti opskrbu strujom zbog ruskih napada

Ukrajina će ograničiti opskrbu strujom diljem zemlje u četvrtak nakon što je Rusija onesposobila još elektrana, rekao je u srijedu viši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskoga.

Zelenskij, koji je rekao ovaj tjedan da je u ruskim napadima pogođeno 30 posto ukrajinskih elektrana, sastao se s višim dužnosnicima kako bi raspravljali o sigurnosti elektrana i mogućnost zakazivanja energetskog sustava.

"Sutra, 20. listopada, ograničenja struje bit će provedena u cijeloj Ukrajini. Danas je neprijatelj ponovno uništio objekte za proizvodnju struje", rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika Zelenskijeva ureda.

"Počevši od 7 ujutro do 23 navečer, potrebno je svesti na minimum korištenje električne energije. Ako to ne bude učinjeno, treba se pripremiti na privremene nestanke struje", napisao je, dodavši da će biti ograničena gradska rasvjeta u gradovima. "Ovo su prisilne mjere."

Ukrajinska elektroprivreda Ukrenegro kasnije je rekla da će planirana ograničenja struje biti ograničena na četvrtak dok je kao razlog naveden manjak kapaciteta u sustavu.

"Ne isključujemo da s početkom hladnog vremena nećemo i češće tražiti vašu pomoć", napisao je Ukrenegro na Telegramu.

Danas ranije ruske rakete pogodile su važnu termoelektranu u gradu Burštinu u zapadnoj Ukrajini, rekla je regionalna guvernerka, što je posljednji u valu napada na ključnu infrastrukturu uoči zime.

Posljednji napad ciljao je elektranu na ugljen u Burštinu u regiji Ivano-Frankivsk koja strujom opskrbljuje tri zapadne regije s pet milijuna stanovnika - više od 10 posto ukrajinske predratne populacije.

"Naša regija doživjela je raketni napad danas. Pogođena je termoelektrana u Burštinu, što je uzrokovalo požar", rekla je u videopriopćenju Svitlana Oniščuk, guvernerka Ivano-Frankivska.

Rekla je da nitko nije stradao u napadu na područje koje je stotinama kilometara udaljeno od bojišnice, koje je dosad bilo relativno pošteđeno rata. Isti objekt pogodile su četiri rakete 10. listopada, rekla je guvernerka.

Serhij Borzov, guverner regije Vinica u zapadnoj Ukrajini, rekao je da je Rusija također izvršila napade na energetska postrojenja u njegovoj regiji u srijedu.

U glavnom gradu zemlje, zračna obrana oborila je nadolazeće rakete, rekao je gradonačelnik Kijeva. Troje ljudi je ozlijeđeno u napadima dronom u sjeveroistočnoj regiji Černihiv, rekao je viši dužnosnik predsjednikova ureda.

Zračna obrana srušila je četiri krstareće rakete koji je ispalili ruski ratni avioni u srijedu, kao i 10 kamikaza dronova Šahed 136, priopćile su ukrajinske zračne snage. Iran niječe da je Rusiju opskrbio dronovima.

Gradonačelnik Lavova, grada na zapadu Ukrajine, rekao je na televiziji da će trebati mjeseci da se poprave trafostanice koje su oštećene proteklih dana.

Grad je najavio moguće smetnje u dostavi struje dok traju popravci.

"Morat ćemo ugasiti svjetla - ovo je prisilna mjera, no moramo biti ekonomični", rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij.


Rusi preko rijeke Dnjipro montirali pontonski most

Ruske snage dovršile su montažu plutajućeg ili takozvanog pontonskog mosta preko rijeke Dnjipro, piše The Drive. Prema satelitskim snimkama, novi improvizirani most premošćuje isti dio rijeke kao i Antonovski most, koji je ranije tijekom ljeta postao neupotrebljiv zbog udara ukrajinskih HIMARS-a. U ovom trenutku nije jasno zašto Ukrajina nije pokušala uništiti ovaj pontonski most.


Izrael nudi sustave upozorenja za civile; Ukrajina želi protuzračne projektile

Izrael je u srijedu ponudio pomoć Ukrajincima u obliku razvoju sustava upozorenja na zračne napade za civile, signalizirajući smekšavanje politike nemiješanja u rat nakon što je Kijev pozvao na suprotstavljanje iranskim dronovima koje koristi Rusija.

Ukrajinski veleposlanik, međutim, tražio je sustave koji bi umjesto toga rušili dronove, dok je ministar obrane Benny Gantz rekao da je Izrael čvrst u stavu da Kijev ne snabdijeva oružjem.

Iako je osudio rusku invaziju, Izrael je ograničio svoju pomoć Ukrajini na humanitarnu pomoć, navodeći želju za nastavkom suradnje s Moskvom po pitanju ratom uništene susjedne Sirije i po pitanju dobrobiti ruskih Židova.

U utorak, Ukrajina je pojačala molbe za izraelskom pomoći nakon što je izvijestila o nekoliko ruskih napada s iranskim kamikaza dronovima Šahed-136. Iran niječe da je Rusiju snabdijevao dronovima, dok Kremlj nije komentirao.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju nikakve informacije o upotrebi iranskog naoružanja.

„Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom”, rekao je Peskov i dodao kako „sva daljnja pitanja trebaju biti upućena ministarstvu obrane”.

Reuters je u utorak izvijestio da je Iran također obećao Rusiju opskrbiti projektilima zemlja-zemlja.

Dogovor o slanju oružja postignut je 6. listopada tijekom posjeta Moskvi iranskog potpredsjednika Mohamada Mokhbera, dvojice dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i dužnosnika Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

„Rusi su zatražili još dronova te iranske balističke rakete s poboljšanom preciznošću, posebno iz raketnih obitelji Fateh i Zolfaghar”, rekao je jedan iranski diplomat.

Izrael je zatražio od Ukrajine "da podijeli informacije o svojim potrebama za upozorenja na zračne napade", rekao je Gantz EU veleposlanicima, prema priopćenju njegova ureda.

Izrael bi mogao "pomoći u razvoju sustava s ranim upozorenjima koja spašavaju živote civila."

Gantzov ured rekao je da će ministar razgovarati s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim u četvrtak.

Ukrajinski veleposlanik Jevgen Korničuk rekao je Reutersu da ponuđeni sustav "više nije bitan" i potvrdio je autentičnost pisma veleposlanstva, koje je procurilo u izraelsku novinsku agenciju Walla, a u kojem se zahtijeva hitna kupnja Iron Beama, Baraka-8, Iron Domea i presretača Davidova praćka i strijela od Izraela.

Iron Beamu su potrebne godine prije nego što postane operativan, tvrdi Izrael. Patriot je američki sistem koji koristi Izrael. Barak-8 su zajednički razvili Izrael i Indija.

Paralelno s presretačima, koji služe uglavnom da bi odbili napade Irana i njegovih regionalnih saveznika, Izrael ima mrežu radara koja pokreće sirene ili upozorenja na mobitelima građanima da se sakriju kad dođe do ispaljivanja projektila.

Slična tehnologija ranog upozoravanja mogla bi se ponuditi Ukrajini, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva obrane.

"Izrael ima politiku podupiranja Ukrajine humanitarnom pomoći i paketima obrambene opreme koja spašava živote", no neće dostaviti oružane sustave "zbog raznih operativnih razloga", rekao je Gantz EU veleposlanicima.

Rusko veleposlanstvo u Izraelu odbilo je komentirati.


Biden se ne želi sresti s Putinom

Bijela kuća poduzima "sve moguće korake" kako bi izbjegla izravan susret između predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina na summitu G20 u Indoneziji sljedećeg mjeseca, piše Guardian.

Američki dužnosnici također navodno poduzimaju mjere da izbjegnu čak i susret u hodniku ili fotografiranje dvojice čelnika.

Predsjednik Biden rekao je prošlog tjedna za CNN da se ne planira sastati s ruskim čelnikom na Baliju, ali da će napraviti iznimku ako Putin bude otvoren za razgovor o oslobađanju američke košarkaške zvijezde Brittney Griner.

Politico citira više američkih dužnosnika koji su rekli da nema signala o razgovorima između Bidenove administracije i Kremlja o pregovorima o slobodi američkih zatvorenika, uključujući Griner.

Dužnosnici su rekli da bi se putevi Bidena i Putina mogli ukrstiti u nekom trenutku tijekom summita u studenom, ali su američki dužnosnici isključili formalni sastanak.

- Znamo što predsjednik Biden misli o predsjedniku Putinu: misli da je ubojica, misli da je ratni zločinac. Obično se ne susrećete s ubojicama i ratnim zločincima - rekao je William Taylor, bivši američki veleposlanik u Ukrajini.


Dogovor Putina i Erdogana o plinu

Guardian prenosi kako su ruski državni mediji objavili da su se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin na summitu u Kazahstanu dogovorili o stvaranju plinskog čvorišta u Turskoj.

Erdogan je, obračajući se članovima svoje stranke AK u parlamentu, citirao Putina koji je kazao ‘dok je ruska opskrba Europi prekinuta sankcijama, Stari kontinet može se opskrbljivati plinom iz čvorišta u Turskoj‘.


Rusi pogodili elektranu na zapadu Ukrajine

Ruske rakete pogodile su važnu termoelektranu u gradu Burštin u zapadnoj Ukrajini u srijedu, rekla je regionalna guvernerka, što je posljednji u valu napada na ključnu infrastrukturu uoči zime.

Predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je ovaj tjedan rekao da je napadnuto 30 posto ukrajinskih elektrana, sastao se s višim dužnosnicima u srijedu da bi raspravljao o sigurnosti takvih objekata i mogućnosti zakazivanja energetskog sustava.

Posljednji napad ciljao je elektranu na ugljen u Burštinu u regiji Ivano-Frankivsk koja strujom opskrbljuje tri zapadne regije s pet milijuna stanovnika - 10 posto više od ukrajinske predratne populacije.

"Naša regija doživjela je raketni napad danas. Pogođena je termoelektrana u Burštinu, što je uzrokovalo požar", rekla je u videopriopćenju Svitlana Oniščuk, guvernerka Ivano-Frankivska.

Rekla je da nitko nije stradao u napadu na područje koje je stotinama kilometara udaljeno od bojišnice, koje je dosad bilo relativno nepogođeno ratom. Isti objekt pogodile su četiri rakete 10. listopada, rekla je guvernerka.

Serhij Borzov, guverner regije Vinica u zapadnoj Ukrajini, rekao je da je Rusija također izvršila napade na energetska postrojenja u njegovoj regiji u srijedu.

Rekao je da je bilo "udara", no nije išao u detalje.

U glavnom gradu zemlje, zračna obrana oborila je nadolazeće rakete, rekao je gradonačelnik Kijeva. Troje ljudi je ozlijeđeno u napadima dronom u sjeveroistočnoj regiji Černihiv, rekao je viši dužnosnik predsjednikova ureda.

Zračna obrana srušila je četiri krstareće rakete koji je ispalili ruski ratni avioni u srijedu, kao i 10 kamikaza dronova Šahed 136, priopćile su ukrajinske zračne snage. Iran niječe da je Rusiju opskrbio dronovima.


Podoljak: Putinovo izvanredno stanje ništa ne mijenja

- Proglašenje izvanrednog stanja od strane predsjednika Vladimira Putina u četiri pokrajine Ukrajine gdje Moskva kontrolira teritorij "ne mijenja ništa" za Ukrajinu - rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, prenosi Guardian. Podoljak je najavu izvanrednog stanja opisao kao "pseudo-legalizaciju pljačke imovine Ukrajinaca".


Parlament potvrdio Putinovu uredbu o izvanrednom stanju

Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je predsjedničku uredbu Vladimira Putina o proglašenju izvanrednog stanja u četiri ukrajinske regije, Hersonu, Zaporižji, Donecku i Luhansku, koje je dekretom pripojio Rusiji, javlja Guardian.

Ruski predsjednik je u obraćanju izdao dekret kojim se ograničava kretanje u osam ruskih regija koje graniče s Ukrajinom. Mjere se odnose na Krasnodar, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koje su u blizini Ukrajine, te Krim i Sevastopolj, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Proglašenje izvarednog stanja još se nije dogodilo u modernoj Rusiji.


Britanci poslali oštro upozorenje Putinu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin suočit će se s "teškim posljedicama" ako upotrijebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, poručili su Britanci.

Radi izvješća da bi ruski čelnik mogao detonirati nuklearnu bojevu glavu iznad Crnog mora, britanski ministar obrane Ben Wallace boravio je u Washingtonu na razgovorima sa svojim američkim kolegom

Iz Downing Streeta nisu komentirali sastanak kojem je Wallace nazočio, ali su poručili: ‘Vrlo je jasna naša poruka; nuklearno oružje dovest će do teških posljedica‘

- Mislim da bi bila pogreška upustiti se u spekulacije o tome što bi moglo biti, umjesto da se fokusiramo na ono što vidimo iz dana u dan, a to je besmislen i barbarski napad na civile diljem Ukrajine - kazao je glasnogovornik britanske vlade.


Rusi: Na aneksiranim teritorijima živi 5 milijuna stanovnika

"Oko 5 milijuna ljudi" s ukrajinskih teritorija koje je Moskva pripojila - Luhanska, Donecka, Hersona i Zaporižje, sada je u Rusiji, rekao je u srijedu tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

"Oko 5 milijuna stanovnika Donbasa i jugoistočnih regija Ukrajine našlo je utočište u Rusiji", rekao je nakon sastanka Vijeća sigurnosti, prenose ruske novinske agencije.

Prema Patruševu "posebna pozornost će se i dalje pridavati" tim ljudima iz ukrajinskih regija koje je Moskva pripojila.

“Kako se budu stvarali sigurnosni uvjeti na tim prostorima, država će pružiti punu pomoć za njihov povratak u mjesta stalnog boravka”, obećao je, ne precizirajući kada bi se to moglo dogoditi.

Prema biltenu ruskog ministarstva obrane objavljenom u srijedu, 4,6 milijuna ljudi koji žive u Ukrajini, uključujući gotovo 700.000 djece, otišlo je u Rusiju od početka ruske ofenzive 24. veljače.

Skoro 4000 ljudi stiglo je u Rusiju u posljednja 24 sata, navodi se u biltenu.


Izraelski ministar obrane: Nećemo slati oružje Ukrajini

Ministar obrane Izraela, Benny Gantz, ponovio je da njegova zemlja neće slati oružje Ukrajini, ali kaže da bi Jeruzalem mogao pomoći u izgradnji civilnog sustava za rano upozoravanje na nadolazeće napade, poput onog koji se koristi u Izraelu, piše The Times of Izrael.

U razgovoru s veleposlanicima zemalja EU dan nakon što je Ukrajina rekla da će podnijeti službeni zahtjev za izraelske sustave protuzračne obrane poput Željezne kupole, Gantz je isključio takvu mogućnost.

‘Izrael podržava Ukrajinu kroz humanitarnu potporu i slanje sustava za spašavanje života i obrambene opreme‘, rekao je Gantz.

‘Međutim, želio bih naglasiti da Izrael neće slati oružane sustave Ukrajini zbog niza operativnih razloga. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu unutar naših ograničenja, kao što smo činili i do sada‘, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.


Zbog dojave o dronu zatvorena zračna luka u Bergenu

Zračna luka u Bergenu, drugom po veličini gradu u Norveškoj, bila je zatvorena dva sata nakon što su mještani primijetili najmanje jedan dron u blizini.

Norveška novinska agencija NTB navodi da se zračna luka u Bergenu nalazi u blizini glavne norveške pomorske baze te da je odmah zatvoren i zračni prostor.

Panika u Bergenu uslijedila je nakon što je najmanje sedmero ruskih državljana pritvoreno u zadnjih nekoliko tjedana zbog upravljanja dronovima ili fotografiranja osjetljivih lokacija u Norveškoj.

Norveška vojska danas je obaviještena da je prvi dron uočen u bizini zračne luke oko 4.15 rano ujutro. Nešto kasnije bilo je još nekoliko dojava o dronovima.

- Nismo sigurno je li riječ o jednom ili više dronova, ali smo sigurni da postoji najmanje jedan, rekao je.


Putin nazvao ukrajinsko vodstvo sotonistima: ‘Sve se mijenja, sada ćemo mi diktirati uvjete‘

Kako prenosi dopisnik Guardiana, ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru na sjednici Vijeća sigurnosti Rusije nagovijestio daljnju eskalaciju rata, nazivajući ukrajinske vlasti sotonistima koji su ‘ignorirali" ruska upozorenja.

- Rusija je nekoliko puta dala priliku zapovjedništvu sotonista da se urazumi. Ali nitko nas nije slušao. Sada će sve biti drugačije, mi ćemo diktirati uvjete, poručio je.

Ubrzo nakon Putinovih izjava, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da vlada ne planira zatvoriti međunarodne granice zemlje.


U Kijevu počinje sezona grijanja

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko najavio je da će u Kijevu sutra, 20. listopada, započeti sezona grijanja.

- Sve stambene zgrade će se, prema raporedu, spojiti na središnji sustav grijanja. Odluku smo donijeti zbog vremenskih prilika, ali i drugi razloga. Važan je faktor štednja energije. Stanovnici Kijeva neće morati koristiti električne grijalice ili klima uređaja pa neće doći do preopterećenja elektroenergetskog sustava, poručio je na Telegramu.


A gdje Šojgu?

Dobri poznavatelji Kremlja već su primijetili da su Valerij Gerasimov i Viktor Zolotov, koji nisu stalni članovi Vijeća sigurnosti, prisutni na sastanku, te da nema ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je stalni član, prenosi dopisnik FT-a Max Seddon na Twitteru.


Putin uveo izvanredno stanje u anektiranim regijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin uveo je izvanredno stanje u četiri ukrajinske regije, Hersonu, Zaporižji, Donecku i Luhansku, koje je dekretom pripojio Rusiji.

Odluku je objavio na sjednici Vijeća sigurnosti, koja se danas održava prvi put od svibnja.

Proglašenje izvanrednog stanja u Donecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji daje Kremlju čvršću kontrolu nad tim regijama.

Putin je u govoru istaknuo da će šefovi okupiranih regija dobiti veće ovlasti vezano za sigurnost.

Naredio je ruskoj vladi da uspostavi posebno vijeće za koordinaciju pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina koje će surađivati s anektiranim regijama na jačanju ratnih napora Moskve u Ukrajini.

Putin je rekao da će najnovije mjere povećati "stabilnost gospodarstva, industrije i proizvodnje" kao potporu ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘ u Ukrajini.

image

Putin je predsjedao sjednicom Vijeća sigurnost putem video linka iz državne rezidencije Novo-Ogarjovo

Sergei Ilyin/Afp
image

Putin je predsjedao sjednicom Vijeća sigurnost putem video linka iz državne rezidencije Novo-Ogarjovo

Sergei Ilyin/Afp

- Radimo na rješavanju vrlo složenih zadataka kako bismo zajamčili sigurnu budućnost za Rusiju, budućnost našeg naroda, rekao je.

Ruski predsjednik je u obraćanju izdao dekret kojim se ograničava kretanje u osam ruskih regija koje graniče s Ukrajinom. Mjere se odnose na Krasnodar, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koje su u blizini Ukrajine, te Krim i Sevastopolj, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Proglašenje izvarednog stanja još se nije dogodilo u modernoj Rusiji. Putin nije objasnio što to točno podrazumijeva, ali zakon ukazuje da bi mogao uključivati ograničenja putovanja i javnih okupljanja, strožu cenzuru i veće ovlasti lokalnim čelnicima za provođenje zakona.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne namjerava zatvoriti granice u svjetlu odluke o uvođenju izvanrednog stanja.


Eksplozije odjekuju Kijevom

Nekoliko eksplozija odjeknulo je Kijevom u ranim popodnevnim satima, prenosi britanska veleposlanica u Ukrajini. Prema riječima dopisnika FT-a u Kijevu Christophera Millera, ukrajinska protuzračna obrana je aktivna na nebu iznad Kijeva.

Kako javljaju ukrajinski mediji, ukrajinska protuzračna obrana oborila je pet projektila čiji je cij bio Kijev.


Erdogan: Putin i ja smo postigli dogovor o plinskom čvorištu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom postigao dogovor o stvaranju ‘plinskog čvorišta‘ u Turskoj, izvijestila je ruska agencija RIA Novosti.

Tijekom obraćanja turskom parlamentu, Erdogan je citirao Putina koji je rekao da bi Europa mogla dobivati plin iz čvorišta u Turskoj, obzirom da je opskrba iz Rusije poremećena zbog sankcija povezanih s Ukrajinom i curenjem plinovoda nakon sabotaže.

Prošloga tjedna dvojica čelnika razgovarala su o tome u glavnom gradu Kazahstana.

- Pokazalo se da je Turska danas najpouzdanija ruta za isporuke, čak i u Europu, rekao je Putin prošloga tjedna.


EU priprema sankcije Iranu zbog dronova

Europska unija odlučila je privremeno sankcionirati osam osoba i entiteta jer su Moskvi prodavali bespilotne letjelice za napade na Ukrajinu, otkrila su tri diplomata iz EU-a.

Popis sankcioniranih iranskih državljana i pravnih subjekata bit će iznesen na današnjem sastanku s veleposlanicima zemalja članica EU-a koji je zakazan za poslijepodne.


Male količine plina se pojavile u plinovodu Sjeverni tok 1

Malene količine plina nakratko su se pojavile u plinovodu Sjeverni tok 1 nekoliko tjedana nakon što je došlo do eksplozija i puknuća na plinovodu u Baltičkom moru, ukazuju podaci na internetu, a prenosi Sky News.

Protoci plina bili su 102 kilovata po satu između 7 i 8 sati ujutro 19. listopada, a 119 sat vremena kasnije. Podaci su kasnije pokazali da je protok pao na nulu. Prije obustave krajem kolovoza Sjeverni tok 1 prenosio je oko 14 milijuna kilovata po satu ruskog plina.

Operater Sjevernog toka nije se zasad očitovao o ovim podacima. Sky News podsjeća da su male količine plina otkrivene u neiskorištenim plinovodima Sjevernog toka 1 i početkom rujna.


Stremousov: Na rubovima regije Herson je nekoliko desetaka tisuća vojnika

Oružane snage Ukrajine premještaju vojnu opremu u regiju Herson, objavio je Kiril Stremousov, zamjenik šefa regije Herson.

- Nekoliko desetaka tisuća vojnika se nalazi na rubovima regije Herson, kao i vrlo velika količina vojne opreme. Imamo informacije da se oprema prikuplja, rekao je u eteru emisije ‘Solovjov uživo‘.

Dan ranije Stremousov je na Telegramu najavio mogući početak ukrajinske ofenzive na Herson pa je pozvao na evakuaciju stanovnika koja je u tijeku. Također je uvjeravao da grad neće biti predan ukrajinskim snagama.


Britanski stručnjak: Očito je da se priprema bitka za Herson, pogledajte gdje je bio avion RAF-a

Michael Clarke, bivši glavni direktor Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, rekao je da je očito da se ozbiljno priprema bitka za grad Herson, prenosi Sky News.

- Rusi drže liniju na sjeveru, od Snihurivke do Milove, a ta je linija očito sada pod pritiskom. Herson na jugozapadu je također očito pod pritiskom, tako da se puno toga događa. Britanski ministar obrane Ben Wallace je u Washingtonu i razgovara s ministrom obrane Lloydom Austinom, rekao je.

Također je primijetio da je zrakoplov RAF-a (Kraljevskih zračnih snaga) za nadzor jučer bio u Crnom moru.

- Išao je gore-dolje, crtajući osmice u međunarodnom zračnom prostoru. To su letjelice za prisluškivanje, za nadzor, a ono što će raditi, u pratnji dva typhoona, je prikupljanje obavještajnih podataka s bojišnice.

- Ono što je RAF radio jučer govori nam da Ministarstvo obrane Velike Britanije očekuje brzi razvoj događaja, zaključio je.


Putin sazvao sjednicu Vijeća sigurnosti

Ruski čelnik Vladimir Putin danas saziva sjednicu Vijeća sigurnosti kako bi raspravljao o ‘neutralizaciji prijetnji nacionalnoj sigurnosti," javlja agencija Tass.

Na virtualnoj sjednici putem videolinka, prema najavi iz Kremlja, planira se "razmatranje pitanja vezanih za neutralizaciju prijetnji nacionalnoj sigurnosti u migracijskom podrčju i reguliranje migracijskih procesa u interesu društveno-ekonomskog razvoja zemlje i društveno-političke stabilnosti".

Na današnjoj sjednici izvješće će podnijeti zamjenik predsjednika Viječa sigurnosti Dmitrij Medvedev. Zadnja sjednica održana je još u svibnju.


Civilima zabranjen ulazak u Herson idućih sedam dana

Čelnik regije Herson kojega je imenovala Moskva Kirilo Stremousov rekao je da je civilima zabranjen ulazak u regiju idućih sedam dana.

Tijekom noći na Telegramu je poručio da je da će "bitka za Herson početi u bliskoj budućnosti".

Evakuacija stanovnika Hersona započela je danas. Ljudi se prebacuju na lijevu obralu rijeke Dnjepar.


Počela organizirana evakuacija iz Hersona na lijevu obalu Dnjepra

Počela je organizirana evakuacija stanovnika iz luke Herson prema lijevoj obali Dnjepra, priopćeno je u srijedu iz administracije grada Aljoški, a prenosi agencija Tass.

- U Hersonu je počelo organizirano premještanje stanovnika na drugu stranu Dnjepra, navodi se na Telegramu te dodaje da su angažirani trajekti koji prevoze ljude iz Hersona u gradove Aljoški i Golaja Pristan. Tamo će biti smješteni u centar za privremeni smještaj, odakle će biti prevezeni u željeno mjesto boravka.

Organizirane su dvije rute za polazak stanovnika iz riječne luke Herson: dvije do Aljoške, a jedna do Golaja Pristana.

U utorak je vršitelj dužnosti guvernera regije Herson, Vladimir Saldo, najavio da će civili biti evakuirani na lijevu obalu Dnjepra zbog opasnosti od poplava koje bi mogle nastati ako ukrajinska vojska pogodi hidroelektranu Kahovskaja.

image

Panorama Hersona (arhiva)

Andrey Borodulin/Afp

Von der Leyen: ‘Napadi na civilnu infrastrukturu su čisti teror‘

Novi napadi bespilotnim letjelicama na energetsku infrastrukturu u Ukrajni su "činovi čistog terora" koji predstavljaju ratne zločine, rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je 30% ukrajinskih elektrana uništeno od 10. listopada, kada je započeo novi val napada.

- Jučer je Rusija ponovno gađala civilnu infrastrukturu. Ovo je još jedno poglavlje u ionako vrlo okrutnom ratu. Međunarodni zakoni je jasni, to su ratni zločini. Ciljani napadi na civilnu infrastrukturu s jasnim ciljem da se muškarcima, ženama i djeci uskrati opskrba vodom, strujom i grijanjem s dolaskom zime su akti čistog terora. Moramo to tako nazvati, rekla je.


Četvero poginulih u regiji Doneck u zadnja 24 sata

Četiri osobe su poginule u istočnoj regiji Doneck u zadnja 24 sata, ustvrdio je Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner istočne regije Doneck.

Također je rekao da su pronađeni posmrtni ostaci još osmero ljudi stradalih u vrijeme ruske okupacije u Limanu.


Rusija: Odbili smo napad ukrajinskih snaga koje su pokušale zauzeti NE Zaporižja

Rusija tvrdi da je jutros odbijen ukrajinski napad čiji je cilj bio ponovnno preuzimanje kontrole nad nuklearkom Zaporižja koju su Rusi osvojili još u ožujku.

- Borbe su trajale nekoliko sati. Nakon granatiranja grada, pokušali su se iskrcati te zauzeti nuklearnu elektranu, tvrdi ruski dužnosnik Vladimir Rogov.

Rogov tvrdi da je velika skupina od 30 desantnih brodova napustila južno područje grada Zaporižje te da je osujećen pokušaj iskrcavanja.

- Situacija je pod kontrolom, nema planova za evakuaciju Enerhodara, ustvrdio je, no ovu informaciju nije moguće provjeriti iz neovisnog izvora.


SMS poruke u Hersonu

Svi stanovnici grada Hersona od regionalnih vlasti dobili su SMS poruku u kojoj se pozivaju da napuste grad što prije, javlja ruska agencija RIA:

- Dragi građani. Čeka nas bombardiranje od strane ukrajinske vojske. Busevi koji će vas odsvesti na sigurno kreću u 7 ujutro - stoji u poruci uz još detaljnije upute odakle se kreće...


Uništeno 13 dronova-kamikaza iznad Mikolajiva

Ukrajinske snage oborile su 13 dronova-kamikaza iznad Mikolajiva tijekom noći, tvrdi guverner istoimene oblasti Vitali Kim.

Kim je na Telegramu objavio kako je "neprijatelj dvaput napao dronovima-kamikazama ‘Shahed-136‘.

- Njih 13 oboreno je na području naše oblasti. Tako su 11 bespilotnih letjelica oborile snage i sredstva protuzračne obrane Zračnog zapovjedništva ‘Jug‘, a još dvije vojnici Nacionalne garde Ukrajine i Državne granične službe Ukrajine, tvrdi Kim.

Kim je također identificirao nekoliko područja u regiji koja su bila granatirana, ali za sada nema naznaka o bilo kakvim žrtvama. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


‘Napustite Herson što prije možete!‘

Civili bi trebali biti evakuirani iz ukrajinskog grada Hersona koji je pod kontrolom Rusije što je brže moguće jer bi ukrajinske snage mogle započeti ofenzivu u bilo kojem trenutku, rekao je dužnosnik kojeg je postavila Rusija.

Ruske snage u Hersonu odbačene su 20-30 km u posljednjih nekoliko tjedana.

Ukrajinske snage "uskoro će započeti ofenzivu na grad Herson", rekao je Kiril Stremousov, zamjenik šefa oblasti Herson, koju Rusija djelomično kontrolira.

"Tražim od vas da moje riječi shvatite ozbiljno i shvatite da one znače najbržu moguću evakuaciju", rekao je u kasnoj noćnoj objavi na Telegramu.

U kasnijoj objavi rekao je da je od srijede situacija na bojišnici stabilna, ali da bi civili ipak trebali otići na lijevu obalu rijeke Dnjepar.

"Premjestite se što je brže moguće, molim vas, na lijevu obalu", rekao je.

Guverner oblasti Herson Vladimir Saldo kazao je da će između 50 i 60 tisuća ljudi biti evakuirano u Rusiju i na lijevu obalu rijeke Dnjepar.

Evakuacija bi trebala trajati šest dana, rekao je.


Zelenski: Upotreba iranskih dronova pokazuje da je Rusija vojno bankrotirala

Ovisnost Rusije o bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje za napade na ukrajinske mete pokazuje da je Rusija politički i vojno bankrotirala, rekao je u noćnom obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski.

Korištenje iranskog oružja znači priznanje neuspjeha za Moskvu, nakon desetljeća financiranja sovjetske i postsovjetske obrambene industrije, dodao je u noći na srijedu.

Ukrajina kaže da su se zadnji ruski napadi na infrastrukturu oslanjali na iranske ‘dronove kamikaze‘ Šahed-136.

Iran opovrgava da opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama, a za tu tvrdnju Washington kaže da je neistinita.

"Imajmo na umu da je sama činjenica da je Rusija tražila pomoć od Irana priznanje Kremlja da je bankrotirao u vojnom i političkom smislu", rekao je Zelenski.

"Desetljećima su trošili milijarde dolara na vlastiti vojnoindustrijski kompleks. I na kraju su se priklonili Teheranu kako bi osigurali jednostavne bespilotne letjelice i projektile".

Zelenski, koji kaže da su posljednji udari izbacili iz pogona 30 posto ukrajinskih elektrana, rekao je da bi ta uporaba oružja mogla stvoriti nade i iluzije među ruskim čelnicima, ali i dalje neće biti od pomoći.

"To će jednostavno još jednom pokazati svijetu da Rusija ide prema porazu i da pokušava uvući još jednog od svojih suučesnika u ovaj teror", rekao je.


‘Ukrajinci gomilaju snage na rubovima Hersonske oblasti‘

Ukrajinska vojska povećava prisutnost na rubovima Hersonske oblasti, nekoliko desetaka tisuća vojnika već je na prvoj liniji, rekao je u srijedu zamjenik guvernera Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Nekoliko desetaka tisuća sada je na rubovima Hersonske oblasti, kao i vrlo velika količina vojne opreme. Imamo informacije da se oprema dovlači, rekao je.


Kadirovljevi sinovi stigli u Ukrajinu

Članovi obitelji čečenskog vođe Ramzana Kadirova stigli su u okupirani grad Mariupolj. Na snimci koju je objavila Nexta možemo vidjeti naoružane Kadirovljeve sinove kako s puškama u ruci poziraju pred kamerom.

Podsjetimo, čečenski lider nedavno je najavio da će trojicu sinova, koji imaju 14, 15 i 16 godina, poslati u Ukrajinu na front kako bi se borili uz rusku vojsku.

U dugačkoj objavi na Telegramu, Kadirov je tada napisao kako je vojna obuka njegovih sinova počela davno i da je sada vrijeme da oni iskuse pravu borbu.

Obratio se i onima koji su tvrdili da članovi porodice čečenskog lidera ne sudjeluju u vojnim operacijama u Ukrajini. Objavu je pratila i snimka koja prikazuje njegove sinove kako pucaju iz različitog oružja tijekom obuke.

Međunarodni kazneni sud korištenje djece mlađe od 15 godina u sukobima smatra ratnim zločinom. Rusija ne priznaje nadležnost ovog suda.


Stotine tisuća Ukrajinaca bez struje i vode

Stotine tisuća Ukrajinaca u utorak su ostale bez struje i vode nakon silovitih ruskih zračnih napada na ključnu energetsku infrastrukturu.

Dio je to onoga što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao sve snažnijom ruskom kampanjom da se Ukrajinu otjera u mrak i hladnoću te da se onemoguće mirovni pregovori. Zelenski je dodao kako je prošlog tjedna uništena trećina ukrajinskih elektrana.

- Nema više prostora za pregovore s Putinovim režimom, rekao je Zelenski.


Ruski napad na energetsko postrojenje

Rusija je napala energetsko postrojenje u Dnjepropetrovskoj oblasti. Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave Krivij Rih, izvijestio je na Telegramu rano jutros da su ruske snage pogodile energetski objekt u okrugu Krivij Rih u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Brojna naselja u okrugu i jedno područje u gradu Krivij Rih ostali su bez struje. Vilkul nije naveo više detalja o napadu.


Musk: ‘Pentagon ne plaća za Starlink u Ukrajini‘

Milijarder Elon Musk izjavio je u utorak da SpaceX-ove usluge Starlink nisu dobile nikakva sredstva od Ministarstva obrane SAD-a, dan nakon što je rečeno da Pentagon razmatra plaćanje satelitske mreže Starlink u ratom razorenoj Ukrajini.

SpaceX gubi otprilike 20 milijuna dolara mjesečno zbog neplaćenih usluga i troškova povezanih sa sigurnosnim mjerama za obranu od kibernetičkog rata, ali "nastavit ćemo s time", tweetao je Musk.

"Nema novca od Ministarstva obrane, ali nekoliko drugih zemalja, organizacija i pojedinaca plaćaju oko 11 tisuća/25 tisuća terminala", rekao je Musk.

Musk, najbogatija osoba na svijetu i izvršni direktor Tesla Inc, rekao je da SpaceX troši gotovo 20 milijuna dolara mjesečno za održavanje satelitskih usluga u Ukrajini te da je tvrtka potrošila oko 80 milijuna dolara za omogućavanje i podršku.

Politico je izvijestio u ponedjeljak pozivajući se na dva američka dužnosnika da Pentagon razmatra plaćanje usluge Ukrajini.


‘General Armagedon‘: ‘Situacija oko Hersona je napeta‘

Novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, Sergej Surovikin, priznao je u utorak da je vojna situacija u Ukrajini "napeta", posebno oko okupiranog grada na jugu zemlje, Hersona.

"Situacija na području ‘specijalne vojne operacije‘ može se opisati kao napeta", rekao je u intervjuu državnoj televiziji.

"Neprijatelj neprestano pokušava napadati pozicije ruske vojske"; rekao je.

"Najprije, ovo se tiče Kupjanska, Limana i sektora Mikolajiv-Krivij Rih."

Surovikin je rekao da se ruska vojska priprema evakuirati stanovništvo grada Hersona, glavnog grada istoimene oblasti koju je Rusija anektirala u južnoj Ukrajini, pred protuofenzivom iz Kijeva.

"Ruska vojska će prije svega osigurati sigurnu evakuaciju stanovništva" iz Hersona gdje ukrajinski napadi na civilnu infrastrukturu "stvaraju izravnu prijetnju životima stanovnika", rekao je Surovikin za televizijski kanal Rossia 24.

Naglasio je da je stanje u gradu "vrlo teško".

Surovikin ima nadimak general Armagedon i veteran je ruskih ratova. U Siriji je nadzirao rusko bombardiranje u kojem su poginuli mnogi civili. Također je zapovijedao trupama optuženima za kršenje ljudskih prava u Čečeniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:48