STIGAO U SARAJEVO

Erdogan će prvo na vjenčanje pa u Predsjedništvo BiH, Dodik zbog njega prekida bojkot: ‘On je važan‘

Erdogan je u Sarajevo doputovao zajedno sa suprugom te sinom i snahom i svi su oni gosti na vjenčanju Jasmine Izetbegović
Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu suprugu Emine Erdogan dočekao je bosanski ministar sigurnosti Selmo Cikotić po dolasku u Sarajevo
 Murat Kula/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u petak u Sarajevo u službeni posjet čemu će prethoditi niz privatnih susreta i sudjelovanje na vjenčanju kćeri predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Erdogan će službeni susret s članovima Predsjedništva BiH imati tek u večernjim satima nakon čega je najavljena konferencija za novinstvo.

Taj susret bit će i prva prilika u kojoj će član Predsjedništva BiH Milorad Dodik doći u Sarajevo i sudjelovati u aktivnostima državnog vrha pošto je početkom kolovoza najavio bojkot sve dok se ne ukine zakon što ga je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i kojim je nijekanje ratnih zločina postalo kazneno djelo.

"On (Erdogan) je važan predsjednik važne države", rekao je ranije Dodik i najavio dolazak na sastanak s Erdoganom.

Sam turski predsjednik je uoči puta na Balkan gdje će posjetiti i Crnu Goru novinarima kazao da BiH doživljava kao "ključnu državu u regiji".

"Bosna i Hercegovina sa svojom multikulturalnom strukturom je zemlja kojoj pridajemo veliku važnost. To je ključna država u regiji", rekao je Erdogan u petak na konferenciji za novinstvo prije polaska na put.

Erdogan je u Sarajevo doputovao zajedno sa suprugom te sinom i snahom i svi su oni gosti na vjenčanju Jasmine Izetbegović, jedine kćeri Bakira i Sebije Izetbegović. Mediji su prenijeli da će Erdogan biti mladenkin vjenčani kum kako pri sklapanju braka u vjerskoj instituciji tako i u matičnom uredu.

image
Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu suprugu Emine Erdogan dočekao je bosanski ministar sigurnosti Selmo Cikotić po dolasku u Sarajevo
Murat Kula/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sarajevski novinar Amir Sužanj smatra da nema nikakvog razloga da se s podozrivošću gleda na najavu da turski predsjednik dolazi u Sarajevo zbog vjenčanja kćeri Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije. "To su njihovi privatni odnosi i bilo bi neukusno komentirati takve razloge Erdoğanovog dolaska u Sarajevo. Uostalom, mediji ovih dana prenose kako je i Izetbegovićeva obitelj ranije prisustvovala sličnim obiteljskim okupljanjima i svečanostima u Erdoğanovoj obitelji i tu nema ništa ni neobično ni sporno”, kaže Sužanj.

Privatni odnosi mogu imati prednosti, ali i nositi rizike

Pitanje je bi li BiH mogla imati koristi ili štete od takve vrste osobnih odnosa. "Erdogan i Izetbegović su dugi niz godina gajili bliske odnose, ali ako ćemo praviti paralelu s drugim zemljama regije, ne može se reći da je BiH imala neke značajne ekonomske benefite od toga. Turska ulaganja u Srbiju i njezinu privredu bila su višestruko veća nego u bosanskohercegovačku, i to u vrijeme najbližih kontakata Erdogana i Izetbegovića, čiji je intenzitet u posljednjih godinu-dvije znatno slabiji. To znači da njihovi bliski osobni odnosi nisu bili odlučujući u tim vezama Turske i BiH, iako su neki mediji to isticali kao veliku prednost BiH”, kaže sugovornik Deutsche wellea.

Svaki kontakti, uključujući osobne, koji odudaraju od uobičajenih diplomatskih, državničkih kriterija i protokola u odnosima dviju zemalja, mogu nositi prednosti, ali i rizike. “Poput dovođenja zemlje u neku vrstu ovisne pozicije, neki bi rekli vazalskog odnosa, nepotrebnog vezivanja za jednu zemlju, što bi za BiH moglo biti i štetno u trenutnim globalnim svjetskim okvirima. Ako već postoje institucionalni vidovi suradnje treba ih koristiti u punom kapacitetu, a BiH to zbog raznih razloga nije iskoristila, ni u odnosima s Turskom ni s većinom drugih zemalja”, kaže Sužanj.

I Dodik ide na sastanak sa Erdoğanom

Jedan od onih koji tvrde da Erdogan “primarno dolazi na svadbu kod obitelji Izetbegović” je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Usprkos bojkotu institucija BiH koji je sam inicirao, Dodik će se kao član državnog Predsjedništva susresti s Erdoganom. “Ja ću biti na sastanku kako bih Erdogana upoznao s našim stavovima, ali i zbog najavljene izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd i financijske podrške Turske, koja izostaje. To ne ide očekivanom dinamikom. Važno je biti u Predsjedništvu i kako bih Erdogana podsjetio na njegove riječi – da je turski interes suradnja svih strana u BiH”, rekao je Dodik.

image
Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu suprugu Emine Erdogan dočekao je bosanski ministar sigurnosti Selmo Cikotić po dolasku u Sarajevo
Murat Kula/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Oporba u Republici Srpskoj (RS) nije imala razumijevanja za Dodikovo obrazloženje susreta s Erdoğanom i proziva ga zbog “kršenja zaključaka Skupštine RS-a o nesudjelovanju u radu institucija BiH”. Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ne vidi svrhu Dodikovog susreta s Erdoğanom “osim ako će taj sastanak riješiti pitanje nametnutog Inzkovog zakona" (Odluka bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o izmjenama Kaznenog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina, op. aut.).

Dosljednost u nedosljednosti

“Nedosljednost” člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nije iznenadila ni političke analitičare. “Dodik je bio i ostao dosljedan u svojoj nedosljednosti”, kaže za DW bosanskohercegovački diplomat Slobodan Šoja, napominjući da se član Predsjedništva BiH iz RS-a “očajnički bori za gram podrške izvan kruga svojih poslušnika”.

“Mislim da su ovaj Dodikov pomirljiv potez i spremnost prisustva na sastanku sa Erdoganom uvjetovale tri stvari. Prvo, susret s Erdoganom je proizvod Dodikove očajničke želje da makar još neki predsjednik, osim Aleksandra Vučića, održava koliko toliko normalne odnose s njim. To nitko drugi niti radi niti želi raditi. A i zašto bi?! Drugo, ne bih se čudio da je Vučić savjetovao Dodiku da ne izbjegava njegovog prijatelja Erdogana. I treće, Dodik se morao malo uplašiti međunarodne reakcije ako nastaviti ignorirati državne institucije i blokirati normalno funkcioniranje države”, kaže Šoja.

Srce Sarajevu, novac Beogradu

Iako službeni protokol Erdoganovog posjeta BiH još nije objavljen, pretpostavlja se da će turski predsjednik i članovi Predsjedništva BiH razgovarati o ekonomskoj suradnji te izgradnji auto-ceste i brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo čije se trase u BiH još ne naziru. Prilika je ovo, kako za DW ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić, da se spomene i činjenica da Turska više ulaže u neke susjedne zemlje, poput Srbije, nego u BiH. Razloge tome Čavalić vidi u lošoj cestovnoj infrastrukturi, ali navodi i druge ograničavajuće faktore.

image
Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu suprugu Emine Erdogan dočekao je bosanski ministar sigurnosti Selmo Cikotić po dolasku u Sarajevo
Murat Kula/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

"Konkretno, nerazvijena cestovna infrastruktura odnosno neadekvatan sistem autocesta i brzih cesta doprinosi tome da turske i bilo koje druge investicije zaobilaze BiH. Dalje, naglašeni su politički, pravni i ekonomski rizici. Dosta je korupcije, naročito na lokalnim nivoima vlasti, koji opet mogu determinirati čitav ishod odluke o investiranju. Turski investitori, poput svih drugih investitora, prije svega prate ekonomske indikatore i ono što ih najviše zanima jest visina (ili rizik) povrata na investiciju”, kaže Čavalić.

Turska ambasada: “Erdogan je u službenom posjetu BiH”

Službene susrete s članovima Predsjedništva BiH Erdogan će imati u petak (27.8.), potvrđeno je za DW iz Ambasade Republike Turske u Sarajevu. “Predsjednik Erdoğan dolazi povodom službenog posjeta BiH. Tijekom boravka će se sastati s članovima Predsjedništva BiH u petak. Isti dan će prisustvovati svadbi kćeri gospodina Bakira Izetbegovića na koju je pozvan”, rečeno je iz Ambasade. Turski predsjednik će u subotu (28.8.) posjetiti i Crnu Goru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:09