STRAH OD GRANATIRANJA

Energoatom upozorava na velike rizike u nuklearki Zaporožje: ‘Moramo maknuti te Ruse odande‘

Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu. Konačno rješenje je maknuti vojnike i njihovo oružje s te lokacije, kaže Petro Kotin

Zaporožje

 Dmytro Smolyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju upozorio je u utorak na "jako velike" rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje na jugu zemlje i naglasio kako je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin rekao je u intervjuu za Reuters da su u prošlotjednom ruskom granatiranju oštećena tri voda koji povezuju nuklearku Zaporožje s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

Ukrajina i Rusija međusobno se zadnjih dana optužuju za granatiranje te velike nuklearke, najveće u Europi.

Neke granate pale su u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo u kojemu se nalazi 174 kontejnera visoko radioaktivnog materijala, rekao je Kotin i upozorio na opasnost.

"To je najradioaktivniji materijal u cijeloj nuklearki. To bi značilo njegovo širenje i tad ćemo imati radioaktivan oblak i potom će vrijeme odlučiti u kojem će smjeru oblak ići", izjavio je. "Rizik je jako velik".

Kotin je rekao da Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu, što je tehnički težak proces za koji elektranu treba isključiti iz ukrajinskog sustava i postupno je spojiti na ruski.

"Plan im je oštetiti sve vodove koji vode od nuklearke Zaporožje. Nakon toga neće biti povezana s ukrajinskim elektroenergetskim sustavom", kaže.

Nuklearka ima šest reaktora i proizvodila je 20-21 posto ukrajinske struje prije početka rata, rekao je. Hitno je treba obnoviti, dodao je.

"...Tako da za zimsku sezonu hitno moramo maknuti te Ruse odande, potom obnoviti infrastrukturu", izjavio je Kotin.

Na području nuklearke nalazi se oko 500 ruskih vojnika s oklopnim vozilima i nuklearku koriste kao bazu, rekao je.

Kotin kaže kako bi najbolje bilo kad bi se ruski vojnici povukli i elektranu vratili Ukrajini.

Moglo bi se poslati mirovne snage da čuvaju nuklearku, rekao je.

"Konačno rješenje je maknuti vojnike i svo njihovo oružje s te lokacije. I to sasvim rješava problem sigurnosti nuklearke Zaporožje".

Upozorio je da neće biti nikakvih sigurnosnih jamstava za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako dođu u posjet nuklearki, koja je okupirana u ožujku.

Taj posjet najbolje bi izveli Ujedinjeni narodi, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 21:06