FRANCUSKA

Emmanuel Macron postao je favorit centra i ljevice za predsjednika

Fillon, koji je kandidat Republikanaca, dobio je novi udarac nakon što je objavljeno da nije prijavio pozajmicu od 50.000 eura
 REUTERS

U Francuskoj se polagano redefiniraju odnosi na političkoj sceni u jeku predsjedničke kampanje. Vremena još ima dosta, prvi krug izbora je krajem travnja, ali za sve one zabrinute zbog sve izglednije mogućnosti pobjede desničarke Marine Le Pen stižu umirujuće vijesti.

Naime, nakon što je glavni favorit za pobjedu na izborima François Fillon, kandidat Republikanaca, upao u aferu kad je otkriveno da je državnim novcem plaćao (ne)rad svoje žene i djece u njegovu zastupničkom uredu, time izazvani tektonski poremećaji počinju se smirivati. Fillon je tvrdoglavo ovaj vikend odbio napustiti kampanju, a neki kažu da iza svega stoji njegova supruga Penelope, rodom iz Walesa, koja silno želi postati prva dama.

Stranka stala

Republikanci su već imali u planu za kandidata postaviti Alaina Juppéa, ali on se povukao kad je vidio da Fillon kani ići dalje. I onda je i stranka slegla ramenima te digla ruke od svega: neka ide u poraz. Oni se, pak, nadaju pobjedi na parlamentarnim izborima u lipnju, što bi im dalo snažan prostor djelovanja u kohabitaciji. A ona će, kako stvari stoje, najvjerojatnije biti s 39-godišnjim bivšim bankarom i ministrom ekonomije u socijalističkoj vladi Emmanuelom Macronom. On je, naime, u posljednjoj anketi (u Francuskoj se one na predizborima u dvije vodeće stranke nisu pokazale vjerodostojne pa treba biti oprezan) stigao na korak do Marine Le Pen: ona osvaja 26,5, a on 25,5 posto. Fillon je daleko iza na 18,5, a kandidat socijalista Benoît Hamon s 14 je posto bez izgleda za drugi krug.

Svađa ljevice

Osim desnog centra, čiji se glasovi prelijevaju u Macronovu korist, on sada počinje loviti i u bazenu socijalista. Naime, kad je počeo skandal s Fillonom, na lijevom se političkom krilu pojavila nada da bi mogli sačuvati predsjednički položaj pa je kandidat Zelenih u ime toga istupio iz kampanje.

No, ključ za drugi krug trebao je biti zajednički nastup Benoîta Hamona i još ljevijeg Jean-Luca Mélenchona, ali njih dvojica se nisu mogli dogovoriti oko ključne stvari: tko treba odstupiti. Mélenchon je tvrdio da je on dulje na političkoj sceni, a Hamon je govorio da on dolazi iz jedne od dviju najvećih francuskih stranaka. I savez je puknuo. Tada su neki ljuti socijalisti otvoreno dali podršku Macronu - prvi među njima je Bertrand Delanoë, bivši, punih 13 godina, omiljeni gradonačelnik Pariza i utjecajni glas među socijalistima. “Macron je najbliži mojim uvjerenjima kao socijalist, reformist, Europejac i realist”, rekao je Delanoë. Macron je već dobio podršku snažnoga centrističkog političara Françoisa Bayroua koji je prije pet godina bio treći u prvom krugu.

Mladi bivši ministar već je iznio svoj program u kojemu traži ne reformu, nego radikalnu promjenu Francuske, a u novom se intervjuu okrenuo glavnom biračkom tijelu - srednjoj klasi za koju je rekao da je bila “u potpunosti zapuštena tijekom dviju prošlih vlada (republikanske i socijalističke)”. Naruku mu ide i novi skandal koji je o Fillonu jučer objavio za njega fatalni tjednik Le Canard Enchainé (Okovani patak): predsjednički kandidat “zaboravio” je prijaviti zajam od 50.000 eura koji mu je, bez kamata, dao njegov prijatelj, milijarder Marc Ladreit de Lacharrière.

Bez pompe

Sve to s mirom prati Marine Le Pen koja u ovom trenutku ne treba raditi ništa drugo, nego čekati drugi krug.

Stoga svoju kampanju vodi bez puno medijske pompe, među ljudima, a nedavno skidanje imuniteta u Europskom parlamentu nije joj naškodilo - riječ je, naime, o kazni jer je objavila brutalne snimke djelovanja terorista IS-a. Njezinim je biračima to samo plus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:59