POKUŠAJ POSREDOVANJA

Emmanuel Macron igra ulogu posrednika između Armenije i Azerbajdžana

Ova inicijativa događa se istodobno s naporima koje francuski predsjednik ulaže u posredovanju u sukobu između Rusije i Ukrajine...

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je u petak s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom, što je još jedan pokušaj posredovanja u smanjenju napetosti između dviju kavkaskih zemalja.

Videokonferencija održana u petak na kojoj je sudjelovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel "dio je procesa posredovanja predsjednika Republike u suradnji s predsjednikom Europskog vijeća kako bi se potaknuo dijalog i omogućila zajednička provedba humanitarnih mjera te povratak povjerenja", ističe Elizejska palača.

U zajedničkom priopćenju Emmanuel Macron i Charles Michel su zatim zajedno potvrdili da se "obvezuju podupirati napore radi smanjenja napetosti" i istaknuli da je ostvaren napredak, napose što se tiče oslobađanja zarobljenika, traženja nestalih i radova planiranih na željeznici.

Ova inicijativa događa se istodobno s naporima koje francuski predsjednik trenutačno ulaže u posredovanju u sukobu između Rusije i Ukrajine.

Predsjednik Macron se 15. prosinca već bio sastao s armenskim i s azerbajdžanskim čelnicima u Bruxellesu na rubu summita istočnog partnerstva.

Krvavi oružani sukobi redovito se događaju na granici Armenije i Azerbajdžana premda je u studenom 2020. proglašeno primirje u kojemu je posredovao ruski predsjednik Vladimir Putin i kojim je završen šestotjedni rat za kontrolu Gorskog Karabaha (6.500 mrtvih).

Nastojanja Angele Merkel i Emmanuela Macrona da zaustave rat nisu urodila plodom. Poražena, Armenija je morala prepustiti više azerbajdžanskih regija koje je kontrolirala, a smještene su oko tog separatističkog područja.

Stanje u Armeniji, većinskoj kršćanskoj zemlji u sukobu s muslimanskim Azerbajdžanom i općenito sudbina kršćana na Istoku nametnuli su se u francuskoj predsjedničkoj kampanji i bili su glavna tema desnice i krajnje desnice.

Kandidatkinja stranke Republikanci (konzervativna) Valerie Pecresse posjetila je Armeniju uoči Božića, nedugo nakon posjeta kandidata krajnje desnice Erica Zemmoura, kako bi potvrdili svoju potporu kršćanima Istoka.

"Pitanje istočnih kršćana u središtu je mog rada", rekla je tada Pecresse.

I Emmanuel Macron se nedavno dotaknuo tog pitanja kada je 1. veljače najavio udvostručenje pomoći kršćanskim školama na Bliskom istoku, kada je primio aktiviste za prava istočnih kršćana, manjine kojoj prijete sukobi i džihadistički napadi na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 06:22