NOVA NUSPOJAVA

EMA: Moguće je da Johnson&Johnson cjepivo uzrokuje još jedan rijetki oblik zgrušavanja krvi

EMA je preporučila i da se idiopatska trombocitopenična purpura zavede kao moguća reakcija na cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca
Cjepivo protiv covida tvrtke Johnson & Johnson
 Robyn Beck/AFP

Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je u petak moguću poveznicu između cjepiva protiv covida-19 tvrtke Johnson&Johnson i rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi u dubokim venama te preporučila da se to oboljenje navede kao nuspojava cjepiva, javlja Reuters.

EMA je također preporučila da se idiopatska trombocitopenična purpura (ITP), poremećaj kod kojeg imunološki sustav pogrešno identificira trombocite kao prijetnju i formira antitijela koja ih napadaju, također zavede kao moguća reakcija na cjepiva protiv covida tvrtki Johnson&Johnson i AstraZeneca. Učestalost pojavljivanja ITP-a trenutno nije poznata.

Tvrtka Johnson&Johnson rekla je da će ažurirati deklaracije na ambalaži svog cjepiva unatoč tome što su šanse da će netko razviti spomenute probleme jako male te da će nastaviti surađivati sa svim regulatornim tijelima, pa tako i s EMA-om.

Cjepiva tvrtki Johnson&Johnson i AstraZeneca prethodno su povezana sa sindrom tromboze praćene trombocitopenijom (TTS), odnosno kombinacijom grušanja krvi i smanjenog broj trombocita u perifernoj krvi.

Cjepiva protiv covida Johnson&Johnson i AstraZeneca temelje se na virusnim vektorima koji čovjekovim tjelesnim stanicama na siguran način dostavlja upute u obliku genetskog koda. Naše tijelo pomoću tih uputa proizvodi bezopasan dio koronavirus, tzv. protein šiljastih izdanaka. Zahvaljujući toj vrsti cjepiva, protein šiljastih izdanaka postane poznat našem imunosnom sustavu. Ako se zarazimo, naš imunosni sustav može eliminirati koronavirus i spriječiti bolest.

EMA je rekla da je novi, potencijalno po život opasan poremećaj koji će se dodati deklaraciji cjepiva Johnson&Johnson poznat kao venski tromboembolizam (VTE) te da je odvojen od TTS-a.

VTE obično počne tako da se ugrušak stvori u veni u nozi, ruci ili preponi te potom otputuje u pluća i tamo blokira protok krvi.

Neovisno o tome je li osoba primila bilo koje cjepivo, ozljede ili nedostatak kretanja najčešće uzrokuju VTE. Određeni broj kroničnih bolesti i uzimanje kontracepcijskih tableta faktori su rizika koji mogu dovesti do pojave VTE-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 12:47