RATNI EKUMENIZAM

Elitne iranske trupe potajno ušle u Ukrajinu i pomažu Rusima: Hoće uskoro Putinu poslati i balističke projektile?

Iranski su balistički projektili tradicionalno skrojeni za regionalne sukobe i oni spadaju u kategoriju dometa koji bi Rusima bio koristan

Vojni stručnjaci pak upozoravaju kako je Iran gladan novca, a moskovski arsenal projektila dugog dometa više nego kritičan

 Liang Youchang/Avalon/Profimedia

Elitni iranski instruktori potajno su ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji i obučili njihove vojnike da upravljaju iranskim dronovima. Na početku ruske invazije na Ukrajinu, izgledalo je prilično bizarno da bi Moskva mogla moliti Teheran da joj pošalje svoje instruktore i oružje i to posebno za napade na kopnene mete, upravo onu vrstu vojne misije za koju je Rusija na papiru trebala biti iznimno moćna, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, kako se Putin preračunao u svojim planovima, a Zapad Volodimiru Zelenskome otvorio svoja skladišta najsofisticiranijeg oružja - Kremlj se u teškom očaju okrenuo Iranu. Od njih su dobili bespilotne letjelice, uključujući dronove kamikaze Shahed-136 i veće Mohajer-6, a vojni stručnjaci ocjenjuju kako bi Iran uskoro mogao obnoviti i ruske zalihe balističkih i krstarećih projektila koje su se u ruskim skladištima smanjile, a Iran ih ima napretek.

Britanski Mirror piše kako je 50 stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno da obučavaju ruske vojnike upravljati kamikaza dronovima. Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136. Sumnja se da su upravo Iranci u nekim napadima na ukrajinske ciljeve osobno kontrolirali putanju leta Shahed-136.

Kako navodi Mirror, timovi Korpusa iranske Revolucionarne garde stacionirani su u Dzankoiju na Krimu i oko Hersonu na jugu, gdje je jedan tim IRGC-a već uništen.

- Barem jedan od iranskih timova za obuku nedavno je pogođen i oni se aktivno love – potvrdio je ukrajinski vojni izvor koji je također kazao kako već neko vrijeme sumnjaju IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim napadima na civile.

Vojni stručnjaci pak upozoravaju kako je Iran gladan novca, a moskovski arsenal projektila dugog dometa više nego kritičan, stoga očekuju da će i tu biti vojne suradnje.

Iranski su balistički projektili tradicionalno skrojeni za regionalne sukobe i oni spadaju u kategoriju dometa koji bi bio koristan ruskim oružanim snagama za rat u Ukrajini. Ideja da Iran prebaci balističke projektile Rusiji pojavila se i u iranskim medijima tijekom vikenda. U članku na francuskom jeziku iznesena je tvrdnja da je raketni napad na Bohorodične, u Donjeckoj oblasti, imao obilježja balističke rakete srednjeg dometa Khyber Shikan (MRBM) iranske proizvodnje. No, nema dokaza da je to tako, ni da su iranske rakete već poslane Rusiji. Članak je u međuvremenu uređen, a ti su dijelovi uklonjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:26