NA ČELU VLADE

Elisabeth Borne postat će prva francuska premijerka u posljednjih 30 godina: ‘Ključna je za reforme‘

Macron je za poziciju premijera tražio je nekoga s iskustvom u radu sa zelenim i socijalnim politikama

Emmanuel Macron i Elisabeth Borne

 Julien De Rosa/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je na čelo vlade imenovao ministricu rada Elisabeth Borne, dok se sprema za parlamentarne izbore u lipnju, čime je ona postala prva žena na toj funkciji od 1992. godine, navodi se u priopćenju iz Elizejske palače.

"Predsjednik Republike imenovao je Elisabeth Borne za premijerku i zadužio je za formiranje nove vlade", kaže se u priopćenju ureda predsjednika.

Njezino poznavanje rada države i francuskih sindikata predsjedniku će biti korisno u provođenju reformi, uključujući i njegovo sporno predizborno obećanje – podizanje dobi za umirovljenje.

Edith Cresson bila je dosad jedina žena koja je obnašala dužnost premijerke, od 1991-1992. za vrijeme socijalističkog predsjednika François Mitterranda.

Macron, koji je za predsjednika ponovno izabran u travnju, za poziciju premijera tražio je nekoga s iskustvom u radu sa zelenim i socijalnim politikama, kako bi pokazao da je čuo frustracije glasača koje su iskazali slabim odazivom na izbore i visokim postotkom danim krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici.

U skladu s tim, brojni su očekivali se da će Borne dobiti posao.

Ranije tijekom dana premijer Jean Castex predao je ostavku, time otvorivši put za rekonstrukciju vlade nakon Macronovog reizbora u travnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:05