HLADAN TUŠ

Ekstremna desnica imala je plan kako promijeniti političko lice Europe. Onda su se javili glavni igrači u Bruxellesu

Povezivanje ekstremnih i umjerenih desničarskih stranaka na europskoj razini i dalje se čini nedostižno

Matteo Salvini i Marine Le Pen (u pozadini)

 Maria Laura Antonelli/Shutterstock Editorial/Profimedia/Maria Laura Antonelli/shutterstock Editorial/profimedia

Čelnici talijanske i francuske desnice Matteo Salvini i Marine Le Pen nadali su se da će na sastanku koji se održao u ponedjeljak postaviti temelje za desničarsku većinu u Europskom parlamentu.

Ali glavni konzervativci u Bruxellesu imali su druge ideje.

Obzirom da je do europskih izbora ostalo nešto manje od godinu dana, povećavaju se spekulacije da bi Europska pučka stranka (EPP), koja pripada desnom centru te kojoj pripada i HDZ, mogla izgraditi nove saveze s novonastalim desničarskim skupinama u novoformiranom Europskom parlamentu. To bi potencijalno moglo okončati njezinu desetljećima staru koaliciju sa socijalistima i demokratima lijevog centra.

image

Antonio Tajani i Matteo Salvini

Fabrizio Corradetti/Nurphoto Via Afp

Salvini, koji vodi talijansku populističku stranku Liga (bivša Sjeverna liga), ponudio se da djeluje kao posrednik između EPP-a i krajnje desne skupine Identitet i demokracija (ID), kojoj pripada njegova stranka.

Susret između Salvinija i Le Pen, koja vodi francuski ekstremno desni Nacionalni skup (bivša Nacionalna fronta) i koji također pripada grupaciji ID, trebao se održati u Rimu, ali je pomaknut u virtualni format nakon nereda u Francuskoj.

- Salvini je ponovio svoju odlučnost da izgradi zajednički dom za alternativu desnog centra socijalistima, bez veta - napisala je Liga nakon sastanka s Le Pen.

- Želim ujediniti cijeli desni centar, jedinstvo naših političkih obitelji, s čvrstim korijenima i vrijednostima - istaknuo je Salvini u intervjuu za talijanski dnevnik Il Corriere della Sera u nedjelju.

No, EPP je odbio ponudu, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji slovi za velikog konzervativca i jednog od najvećih zagovaratelja EPP-a u Bruxellesu, postavio je crvenu liniju.

image

Giorgia Meloni i Matteo Salvini

Tiziana Fabi/Afp

- Za nas je nemoguće sklopiti bilo kakav dogovor s njemačkom krajnje desnom strankom AfD i strankom gospođe Le Pen - rekao je Tajani za jednu talijansku emisiju u ponedjeljak.

Tajani je istaknuo da bi bio otvoren za sklapanje dogovora s manje ekstremnim Europskim reformistima i konzervativcima (ECR), koji uključuje stranke od desnice do krajnje desnice diljem Europe, zajedno s konzervativno-liberalnom skupinom Renew.

Prema anketi Politica, predviđa se da će ECR postati treća najveća stranačka grupacija u Europskom parlamentu u svjetlu trenutnog zaokreta udesno.

Salvinijeva Liga je koalicijski partner u desnoj vladi Giorgie Meloni, a Salvini je ministar prometa te ujedno i premijerkin zamjenik. Ali stranka Giorgie Meloni, Braća Italije, pripada ECR-u.

Unatoč osvojenih 34 posto glasova na europskim izborima 2019. u Italiji, Liga je prošli put bila isključena iz dogovora o podjeli vlasti u Europskom parlamentu.

Posljednji hladan tuš iz EPP-a izazvao je ljutitu reakciju Lige.

- Želi li to naš prijatelj Tajani doista nastaviti vladati s PD-om (talijanska Demokratska stranka lijevog centra), socijalistima i Macronom? - poručio je europarlamentarac Lige Marco Zanni, koji predsjeda ID-om, u priopćenju za javnost u ponedjeljak.

Ova najnovija politička previranja nisu iznenađenje jer je čelnik EPP-a Manfred Weber već u svibnju odbacio savezništvo s krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD), Nacionalnim skupom u Francuskoj i poljskom strankom Pravo i pravda (PiS) — iako je ostavio Ligi otvorena vrata.

- Svatko tko je partner za EPP mora ispuniti tri osnovna kriterija: mora biti proeuropski, mora biti proukrajinski i mora biti za vladavinu prava - poručio je prije dva mjeseca Weber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:43