PAKAO U BIJELOJ KUĆI

Eksplozivni navodi koji bi mogli zauvijek uništiti Trumpov san: ‘Njegov bijes bio je stravičan‘

Na vijest o novoj knjizi o njemu bivši predsjednik odgovorio je brojnim uvredama i optužbama da laže
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump
 Saul Loeb/AFP

Nakon objavljenih snimaka razgovora, ekskluzivnih intervjua i knjiga o "paklu života u Bijeloj kući" dok je u njoj stanovao bivši predsjednik Donald Trump stiže - još jedna knjiga o istoj temi. Napisala ju je Stephanie Grisham, bivša Trumpova glasnogovornica, koja je, kako cinično navodi New York Times, najpoznatija po tome što nikad uživo nije održala konferenciju za medije.

No, zato je Grisham marljivo bilježila što se oko nje događa i u svojoj knjizi "Izvolite s pitanjima" progovorila, među ostalim, i o tome kako je Trump imao tešku narav, kako je ugađao diktatorima, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, te dobacivao neukusne komentare mladoj pripravnici. Ništa novo, rekli bi neki, ali Grisham je detaljno popisala sve predsjednikove standardne grijehe požalivši se usput da je s njom često grubo razgovarao i imao nemoguće zahtjeve. Među njima je i predsjednikova ideja da pred medijima odglumi njegov telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom (koji je doveo do prvog pokušaja opoziva). "Znala sam da će prije ili kasnije od mene tražiti da lažem ili kažem nešto suludo pa sam zato izbjegavala konferencije za medije", piše Grisham koja je nakon neuspješne epizode s glasnogovorništvom otišla na mjesto šefice osoblja prve dame Melanije Trump.

Laži i uvrede

Grisham je jedna od rijetkih bliskih suradnika Trupove Bijele kuće koja je dala ostavku nakon 6. siječnja i pobune na američkom Capitolu. "Poslala sam prvoj dami poruku želi li napisati da podržava pravo na prosvjed, ali osuđuje nasilje, a ona mi je hladno odgovorila: Ne", otkrila je Grisham koja kaže da je Melania stalno provjeravala sa suprugom što treba raditi ako zadatak nije bio dizajn interijera ili nešto slično. Nakon tog slučaja znala je da ne može više raditi za Trumpove.

Na vijest o novoj knjizi o njemu bivši predsjednik odgovorio je brojnim uvredama i optužbama da laže. "Nije bila sposobna za posao, a kad je otišla, imala je mnogo problema i postala ogorčena. Sada ju je radikalna ljevica angažirala da piše o meni laži", poručio je bivši poslodavac.

Grisham piše da je Trump rekao Putinu - kad su se sastali u Osaki na susretu G7 2019. godine - da će biti "grub s njime pred medijima", ali da je "to samo gluma". Putin je za tu priliku odabrao iznimno atraktivnu i dugonogu prevoditeljicu, neki od predsjednikovih ljudi vjerovali su da je možda trebala predsjedniku odvući pozornost. Grisham također tvrdi da je Trump imao vrlo lascivne komentare o jednoj mlađoj suradnici u Bijeloj kući. Jednom prilikom ju je pozvao "da dođe do njega" kad se vozio u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One. Izričito je napomenuo kako je želi pogledati, spominjući njezinu "pozadinu". Kasnije je Trump tražio da mladu ženu promaknu i da se Stephanie Grisham pobrine da "bude zadovoljna", ali Grisham kaže da je nakon toga pokušavala zaštititi djevojku i držati je podalje od grabežljivog predsjednika.

Trumpove afere

Kad se jednom prilikom u Ovalnom uredu povela polemika o E. Jean Carroll, koja je Trumpa optužila za silovanje u devedesetima, Trump je najprije vrijeđao njezin izgled, a onda rekao: "Samo to negiraj. OK, Stephanie, samo stalno negiraj", gledajući je ravno u oči. Iako se prva dama malo kome povjeravala, čini se da se otvorila spisateljici Grisham koja potvrđuje da su Melaniji smetali medijski napisi o bračnim aferama njezina muža te da je bila više nego ljutita iako je stalno u javnosti tvrdila suprotno.

Konstantno je tražila načine da supruga isključi iz svakodnevice, a potrudila se i s rukom pod ruku pošetati sa zgodnim časnikom. Njezin je suprug sve poricao, ali prva dama nije dvojila. "Daj, zezaš me. Pa naravno da ne vjerujem njegovim tvrdnjama da se to nije dogodilo", rekla je jednom prilikom Grisham.

Bivša Trumpova glasnogovornica kaže da je predsjednikov bijes bio "stravičan" te da je najčešće "urlao" na pravne savjetnike kad bi mu rekli da nešto ne smije učiniti jer je to "neetično ili protuzakonito". Trumpa su ponekad smirivali puštanjem pjesama koje voli, poput onih iz mjuzikla "Mačke".

Grisham otkriva i da je predsjednik obavio kolonoskopiju bez anestezije jer nije ni na trenutak želio ovlasti prebaciti na potpredsjednika. Kako su glasnogovornici i drugi istaknuti profesionalci jedan za drugim pakirali svoje stvari, sve je više moći i utjecaja dobivala predsjednikova kći Ivanka Trump. Stalno se, navodi Grisham, ubacivala na sastanke na kojima joj nije bilo mjesto, ali najgori je, prema njezinu mišljenju, ipak bio njezin suprug Jared Kushner. On je, piše Grisham, Rasputin u hipsterski uskom odijelcu, za kojeg joj je jednom predsjednik rekao: Nemoj mu se zamjeriti.

"Na koncu shvatiš da smo svi zapravo bili boce mlijeka s datumom roka trajanja. Trebala sam biti glasnija", napisala je Grisham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:33