WALL STREET JOURNAL:

‘Eksplozivni dokumenti pokazuju da su Trumpa doista špijunirali, otkrivena je jedna od najprljavijih tajni‘

Operativci kampanje Hillary Clinton 2016. su navodno koristili privatne stručnjake kako bi nadzirali komunikaciju Bijele kuće

Donald Trump i Hillary Clinton

 Mandel Ngan/AFP

Posebni tužitelj američkog Ministarstva pravosuđa John Durham nastavlja razotkrivati priču o "uroti" Donalda Trumpa i Rusije, a u najnovijem sudskom podnesku iznio je zapanjujuće informacije, piše Wall Street Journal u opširnom redakcijskom komentaru pod naslovom 'Trumpa su doista špijunirali'

Prema sudskim dokumentima od petka, u predizbornoj kampanji kandidatkinje Hillary Clinton 2016. godine korišteni su zaštićeni komunikacijski kanali Bijele kuće kako bi se prikupile prljavštine o Donaldu Trumpu.

Riječ je o sudskom podnesku vezanom za rujansku optužnicu protiv Michaela Sussmanna, odvjetnika koji je u kampanji zastupao Hillary Clinton dok je radio za odvjetničko društvo Perkins Coie.

Sussmana je optužen da je lagao FBI-ju na sastanku u rujnu 2016., kada je prezentirao dokumente za koje je tvrdio da pokazuju tajnu internetsku komunikaciju između Organizacije Trump i ruske Alfa banke.

U optužnici se navodi kako je Sussmann FBI-u rekao kako im te informacije iznosi kao običan građanin te da ih nije obavijestio o svojim vezama s kampanjom Hilary Clinton. Pritom se izjasnio da nije kriv.

Također se navodi da je Sussmann radio s osobom 'Tech Executive-1', koja je identificirana kao Rodney Joffe, bivši član američke tehnološke tvrtke Neustar. Joffe je koristio svoje tvrtke, ali i istraživače na američkom sveučilištu, kako bi pristupio podacima, koje je onda koristio kako bi prikupio informacije o Trumpovoj komunikaciji.

Durham kaže kako je Joffeov cilj bio stvoriti određeni narativ o Trumpu, kojim bi se udovoljilo važnim pojedincima u odvjetničkoj tvrtki Perkins Coie i kampanji Hillary Clinton.

Novi šokantni podatak odnosi se na rezultate istraživanja do kojih su došli Joffe i njegovi prijatelji. Kako se navodi u sudskom podnesku, već u srpnju 2016. godine Joffe je iskorištavao svoj pristup inače javnosti nedostupnim podacima koji uključuju internetski promet u izvršnom uredu predsjednika Sjedinjenih Država.

U podnesku se navodi da je Joffeova ekipa uspjela dobiti pristup serverima Bijele kuće, ali i da su pratili internetsku komunikaciju vezanu uz Trumpov toranj i Trumpov stan u Central Parku.

image

Hillary Clinton

Yuri Gripas/AFP

Komunikacija Bijele kuće trebala bi biti sigurna, a pomisao da bi joj bilo tko, a ponajviše netko povezan s predizbornom kampanjom suparničkog tabora, mogao imati pristup - već je sama po sebi alarmantna, upozorava WSJ. Implikacija da su ti podaci bili iskorišteni u političke svrhe ozbiljan je skandal koji zahtijeva temeljitu istragu.

Nadalje se u sudskim dokumentima navodi da je prikupljanje podataka nastavljeno i nakon što je Trump osvojio mandat u Bijeloj kući. Durham tvrdi da se u veljači 2017. godine Sussmann sastao s "drugom saveznom agencijom" (Agencija-2) kako bi iznio prikupljene navode te da su se oni djelomično oslanjali na navodni internetski promet koji su Joffe i njegova ekipa prikupili prateći komunikacije u Trumpovu tornju, zgradi u New Yorku i izvršnom uredu predsjednika.

U ponedjeljak kasno navečer glasnogovornik Rodneyja Joffea u priopćenju je naveo da je njegov klijent, suprotno navodima, apolitični stručnjak za internetsku sigurnost koji već nekoliko desetaka godina radi u vladi SAD-a i nikada nije radio za neku političku stranku. Dodaje se da je postojala ozbiljna i legitimna nacionalna zabrinutost za sigurnost zbog ruskih pokušaja uplitanja u izbore 2016. godine te su ugledni stručnjaci za internetsku sigurnost bili duboko zabrinuti zbog anomalija koje su pronašli među podacima te su pripremili izvješće koje su naknadno podijelili s CIA-om.

U sudskom podnesku se također navodi da su nove optužbe koje je iznio Sussmann, a u kojima govori o sumnjivoj vezi između ruskog mobilnog operatera i Bijele kuće, također lažne. Navodi se i kako lagao kada je tvrdio da ne radi ni za koga.

Najnovija otkrića otvaraju nova pitanja koja idu dalje od optužnice protiv Sussmanna. Koliko dugo je trajala istraga i tko je imao pristup prikupljenim podacima? Tko je odobrio pristup podacima Bijele kuće i tko je u FBI-ju te u Bijeloj kući znao za to? Jesu li Clinton i njezini bliski suradnici u kampanji bili osobno svjesni ove operacije?

- Durhamova otkrića idu puno dalje od dosjea Steele, koji se temeljio na neprovjerenim tvrdnjama ruskog emigranta u Washingtonu o uroti Rusije i Trumpa. Te su tvrdnje proslijeđene najvišim razinama vlade putem kontakata u FBI-ju, CIA-i i State Departmentu. Postali su hrana za neopravdane potjernice protiv bivšeg dužnosnika Trumpove kampanje, a kasnije i za dvogodišnji lov posebnog istražitelja Roberta Mullera koji nije utvrdio nikakvu kaznenu zavjeru između Trumpove kampanje i Rusije, piše Wall Street Journal.

image

Donald Trump

Saul Loeb/AFP

Muller je otkrio "brojne poveznice" između ruske vlade i Trumpove kampanje, no zaključio je kako nema dovoljno dokaza da potvrdi da je tijekom kampanje postojala kriminalna urota s Moskvom.

WSJ piše i kako je sada jasno da su operativci kampanje Hillary Clinton koristili privatne stručnjake kako bi nadzirali komunikacije Bijele kuće. - Nove informacije pokazuju da je priča o dosluhu s Rusijom jedan od najprljavijih trikova u američkoj političkoj povijesti, piše u zaključku WSJ i poručuje kako bi Durham morao ispričati sve detalje ove užasne priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:09