CILJANI NAPADI

Eksplozija vandalizma u Njemačkoj: Sve su češći desničarski incidenti u bivšim koncentracijskim logorima

Ispitivanje javnog mnijenja Zaklade Friedrich Ebert pokazalo je porast broja Nijemaca koji gaje nacionalsocijalističke svjetonazore

Memorijalni centar Buchenwald

 Jens Schlueter/AFP

Voditelji memorijalnih centara bivših koncentracijskih logora u Njemačkoj osjećaju sve veću ugroženost zbog vandalskih napada koji dolaze s ekstremno desnog spektra, javljaju njemački mediji u petak.

"Trenutno diljem Njemačke bilježimo povećanje broja ciljanih napada na koncentracijske logore poput vandalizma i ispisivanja nacističkih parola", kaže Clara Mansfeld iz Zaklade za očuvanje sjećanja na žrtve nacionalsocijalističkog režima u Hamburgu.

Ispitivanje provedeno među djelatnicima memorijalnih centara koncentracijskih logora, koje je provela medijska kuća Redakcijska mreža Njemačka (RND), pokazuje porast broja napada pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o ispisivanju parola i simbola tzv. Trećeg Reicha.

"Prije dvije godine radilo se o incidentima koji su se događali jednom mjesečno, sad govorimo o napadima na tjednoj razini", kaže za RND zamjenik direktora memorijalnog centra Buchenwald, Rikola-Gunnar Luetgenau.

On dodaje kako je uzastopan rast incidenata pokazatelj da se pokušava ugroziti sjećanje na zločine nacionalsocijalizma, jedan od važnih temelja na kojima počiva današnja Savezna Republika Njemačka.

Verena Bierl, glasnogovornica memorijalnog centra Dachau, pored Münchena, kaže kako su se napadi posljednjih godina usredotočili na virtualni svijet.

"Posljednjih desetljeća svjedoci smo premještanja napada u digitalni prostor", kaže Bierl.

Ispitivanje javnog mnijenja Zaklade Friedrich Ebert objavljeno ovoga tjedna pokazalo je porast broja Nijemaca koji gaje nacionalsocijalističke svjetonazore.

U nekoliko saveznih pokrajina na istoku Njemačke desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) trenutno je najpopularnija politička stranka, iako Ured za zaštitu ustavnog poretka govori o jasnom radikalno desnom profilu ove stranke u nekoliko saveznih pokrajina.

Mnogi istaknuti predstavnici ove stranke, poput predsjednika AfD-a za Tirinšku, Björna Höckea, zalažu se za prekid tradicije očuvanja sjećanja na zločine počinjene tijekom nacionalsocijalizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:39