DISKRIMINACIJA?

EK traži od Mađarske da suspendira različito plaćanje goriva: ‘Prestanite provoditi tu mjeru!‘

Od kraja svibnja strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu benzina od mađarskih državljana

Benzinska postaja u Budimpešti

 Attila Kisbenedek/Afp

Europska komisija je u četvrtak pozvala Mađarsku da prestane različito naplaćivati gorivo na crpkama vlasnicima vozila s mađarskim registarskim pločicama i onima čija su vozila registrirana u nekoj drugoj članici EU-a, dok se temeljito ne provjeri je li ta mjera u skladu s pravom EU-a.

Glasnogovornica Komisije Sonya Gospodinova rekla je na konferenciji za novinare da je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u srijedu poslao pismo mađarskim vlastima i zatražio objašnjenje te mjere, te da se ona prestane provoditi dok se ne provjeri radi li se tu o diskriminaciji.

"U tom pismu povjerenik Breton je zatražio suspenziju primjene te mjere dok se ne vidi je li u skladu s pravom EU-a. Ta mjera negativno utječe na slobodan protok roba, usluga i osoba. Taj različit pristup (prema mađarskim državljanima i onima drugih država članica) izgleda kao izravna diskriminacija, ali trebaju nam dodatne informacije kako bismo to utvrdili”, rekla je Gospodinova.

Od kraja svibnja strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu benzina od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

Mađarska vlada donijela je još u studenom prošle godine uredbu kojom je ograničila cijene goriva, kako građani ne bi osjetili globalni porast cijena energenata.

Do nedavno su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni od 480 forinti (1,24 eura). Međutim, vlada je iznenada objavila da će za strance vrijediti viša, tržišna cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 11:18