UZ PLIN...

EK sprema paket interventnih mjera: Predlaže se ograničavanje uvozne cijene ruske nafte u EU

Ta cijena je sada u EU 30 posto veća nego, primjerice, za azijske kupce

Ursula von der Leyen, predsjednica EK 

 Kenzo Tribouillard/Afp

Europska komisija radi na pripremama novog paketa sankcija protiv Rusije, nakon otkrića o novim zločinima, objavi mobilizacije i održavanja ilegalnih referenduma na okupiranim područjima Ukrajine. Uz sankcije, EU radi i na paketu interventnih mjera s ciljem obuzdavanja cijena energenata koje utječu i na inflaciju.

Očekuje se da će Europska komisija predložiti i ograničenje uvozne cijene ruske nafte. Ta cijena je sada u EU 30 posto veća nego, primjerice, za azijske kupce. Prema navodima diplomatskih izvora, osiguravajućim društvima i kompanijama koje prevoze naftu, bilo bi zabranjeno osiguravanje tankera ili prijevoza nafte koja bi bila skuplja od postavljene cijene. Taj limit cijene bio bi fleksibilan i prilagođavao bi se s cijenom na ostalim tržištima.

I ovaj prijedlog, o kojem su danas u Bruxellesu razgovarali stalni predstavnici zemalja članica EU, bit će na dnevnom redu još jednog izvanrednog sastanka Energetskog vijeća EU na razini ministara.

Uoči tog sastanka 30. rujna u Bruxellesu 16 zemalja EU zatražilo je ponovno ograničavanje i cijene za uvoz plina na razini EU. Hrvatska je među državama koje su zajedno poslale pismo s tim prijedlogom Europskoj komisiji. One smatraju da je nužno ograničiti cijenu plina, uz ostale interventne mjere koje je Komisija već objavila, a koje se tiču ograničenja cijene električne energije koja se ne proizvodi od plina, obveznu štednju te posebni porez na ekstra profit.

U pismu zemlje članice koje zagovaraju postavljanje limita za cijenu plina navode kako je ta cijena "ključni problem" koji utječe na visoke cijene energenata i bez rješenja tog problema neće biti moguće postići održivo rješenje. Ali, još uvijek postoje zemlje članice EU koje se protive ograničenju cijene plina zbog straha da bi to moglo dovesti do potpune obustave dostave plina iz Rusije, a drugi dobavljači prodavali bi plin na drugim tržištima. No, stručnjaci u EU smatraju da je taj strah "pretjeran" jer nitko ne plaća trenutačno tako visoku cijenu kao zemlje EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:31