NJEMAČKO UPOZORENJE

Egipatski izaslanik tvrdi da su ‘smiješne‘ optužbe da njegova zemlja špijunira delegate: ‘Zašto bismo?‘

‘Prošlotjedni komentari njemačkog kancelara Olafa Scholza o stanju ljudskih prava u Egiptu izazvali su mogućnost nadzora‘

Alexander Saier I Wael Aboulmagd

 Dominika Zarzycka/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Dominika Zarzycka/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Posebni izaslanik Egipta na klimatskoj konferenciji COP27 je u ponedjeljak kao "smiješna" odbacio izvješća da njegova zemlja špijunira neke od delegata.

Reuters je, citirajući tri osobe upoznate s temom, izvijestio da je njemačka savezna policija upozorila delegaciju svoje zemlje na samitu u Šarm el-Šeiku da njene članove možda špijuniraju egipatski sigurnosni agenti.

Jedna od osoba je rekla da je njemačka policija poslala e-mail kojim je upozorila delegate na "otvoreni i tajni nadzor fotografiranjem i snimanjem videa" koje obavljaju egipatski agenti.

Prošlotjedni komentari njemačkog kancelara Olafa Scholza o stanju ljudskih prava u Egiptu izazvali su mogućnost nadzora, rekla je ta osoba.

"Već na prvi pogled, čini se smiješnim jer je to otvoreni događaj, zašto bi stoga postojao neprimjeren nadzor na otvorenom događaju gdje svi mogu šetati?", rekao je Wael Aboulmagd, posebni izaslanik Egipta pri predsjedništvu COP27-a na tiskovnoj konferenciji.

Kazao je da su neki delegati iz zemalja u razvoju izvještaje o tom pitanju shvatili kao "očito namjerno odvraćanje pažnje" bogatijih zemalja koje pokušavaju smanjiti svoje obveze u borbi protiv klimatskih promjena.

"Druge delegacije, i osobito iz zemalja u razvoju, govore da ovo izgleda kao odvraćanje pažnje", dodao je Aboulmagd.

Dužnosnik iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova je krajem tjedna rekao da od sudionika očekuje da će "moći raditi i pregovarati pod sigurnim uvjetima".

"U tu svrhu, u neprestanoj smo komunikaciji s egipatskom stranom", izjavio je dužnosnik, koji je pristao razgovarati pod uvjetom da ostane anoniman.

Scholz je u utorak rekao da je domaćinima COP27-a skrenuo pozornost na pitanje zatvorenika i štrajkaša glađu Alaa Abd el-Fattaha, istaknutog aktivista i blogera osuđenog na pet godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:31