Žestok napad na vođu

Ed Miliband zaratio s Daily Mailom - zbog razmišljanja svog oca

Šef laburista tvrdi da je članak ušao u etički nedopušteno područje napada na političare jer je meta njegova obitelj

"Čovjek koji je mrzio Britaniju”, tako je konzervativni The Daily Mail u svom tekstu opisao pokojnog Ralpha Milibanda, marksističkog sociologa i oca šefa Laburističke stranke Eda Milibanda, a potom postavio pitanje: “Želite li da premijerom postane čovjek koji se zavjetovao nastaviti očevu misiju i uvesti socijalizam u našu zemlju”.

Odgovor u novinama

Žestoki napad na vođu britanske oporbe, možda najžešći dosad iz krugova medija bliskih torijevcima, zaokupio je pažnju javnosti i doveo Milibanda u žestoki sukob s jednim od najutjecajnijih konzervativnih glasila. Tekst Geoffreyja Levyja prikazao je Milibanda seniora kao uvjerenog marksista koji nikada nije odustao od takvih ideja, čovjeka koji je, nakon što je došao u Britaniju, u koju je kao 17-godišnji Židov pobjegao iz Belgije od holokausta, novu domovinu u svom dnevniku opisao kao “najnacionalističkiju naciju na svijetu za koju čovjek gotovo poželi da izgubi rat i imperij”. Ne samo to, nastavlja Levy - za razliku od starijeg sina Davida (nekadašnjeg ministra u laburističkim vladama Tonyja Blaira i Gordona Browna), koji se od markstičkih ideja svoga oca distancirao, Ed im je uvijek ostao vjeran i želi ih provesti u britanskom društvu. Zato se i natjecao protiv brata na izborima za šefa stranke i pobijedio.

Ed Miliband je na ovaj jako osoban napad reagirao tekstom u samom Daily Mailu. Odgovorio je da je nepošteno navoditi jednu adolescentsku bilješku u dnevniku kao nešto što treba objasniti njegova oca koji je Britaniju volio i borio se za nju u Drugom svjetskom ratu. Laburist je također rekao da članak ulazi u etički nedopušteno područje napada na političare kroz napade na njihove najbliže te da su lijeva uvjerenja njegova oca oduvijek poznata, ali da je on Britaniju vidio kao izvor nade i utjehe, a ne kao objekt mržnje. Sve je to Daily Mail objavio (navodno jer je Miliband oštro inzistirao na svom pravu na odgovor), a odmah uz to i urednički komentar u kojem su novine poručile da se neće ispričati i da stoje iza svega objavljenog.

‘Edova izdaja’

Pokraj Milibandova odgovora tiskan je i članak koji sažima sve tvrdnje iz Levyjeva napada i još ih oštrije ponavlja. Na to je Miliband odgovorio intervjuom za BBC u kojem je rekao kako neće dopustiti da se ime njegova oca blati na takav način.

Cijela priča očito je novi izazov za mladog vođu britanskih laburista (najmlađeg u povijesti) kojeg od dolaska na taj položaj na izborima u rujnu 2010. prate takve situacije. Njegova borba za mjesto laburističkog šefa od samog je početka bila obilježena negativnim publicitetom jer se borio protiv starijeg brata Davida (Ed je rođen 1969., a David 1965.). Braća su odrasla u Londonu, otac i majka Marion Kozak su podrijetlom poljski Židovi, a upoznali su se u Britaniji, na London School of Economics, gdje je Ralph predavao, a ona bila studentica. Milibandovi su imali ugodno djetinjstvo i obojica su studirala na Oxfordu. Oba su također postali članovima Laburističke stranke, i to više pod utjecajem majke, koja je također bila politički aktivna, nego oca. Milibandovi su se, nakon uspješnih dužnosničkih karijera u britanskim vladama tijekom razdoblja vladavine laburista od 1997. do 2010., naposljetku sukobili oko mjesta stranačkog šefa, a laburistima neskloni mediji pisali su, i još pišu, o velikoj Edovoj “izdaji”, odnosno odluci da se suprotstavi bratu.

Složna braća

David mu to, navodno, nikada nije oprostio, a cijela priča je rezultirala povlačenjem starijeg brata iz politike. U lipnju 2013. David Miliband napustio je zastupničko mjesto u Donjem domu parlamenta i pronašao savjetnički angažman u SAD-u (njegova supruga Louise Shackelton je Amerikanka). Zanimljivo, novine koje su redovito objavljivale priče o svađi između braće, pa i o onoj između Shackelton i njezine šogorice Justine Thornton (koja je, tvrdi se, jako ozbiljna) upravo je - Daily Mail.

Ovaj put braća su složna pa se David Miliband oglasio na Twitteru, gdje je napisao: “Moj otac je volio Britaniju. Evo istine” i potom dao link na tekst reakcije njegova brata na napise o njihovu ocu. Potporu Milibandovima dali su i premijer David Cameron i njegov zamjenik Nick Clegg. Međutim, ministar zdravstva Jeremy Hunt izjavio je da se Ed Miliband mora jasnije distancirati od radikalnih ideja svog pokojnog oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:46