TVRDNJE SINDIKATA

EasyJet pred financijskim kolapsom? Procurila snimka: ‘Visimo o koncu, svima nam prijeti otkaz‘

U tajnoj snimci koja je procurila u javnost sindikalni povjerenik govori kako je tvrtka na rubu propasti i doslovce "visi o koncu"
Zrakoplov EasyJeta
 AFP

Britanska low-cost zrakoplovna kompanija EasyJet na rubu je propasti.

Tvrdi to sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimci koja je procurila u javnost i došla do novinara BBC-ja, a na kojoj se čuje kao on kaže da je tvrtka u vrlo teškoj situaciji. BBC je objavio kako je komentar snimljen nakon što se Entwisle sastao s financijskim direktorom tvrtke Andrewom Findlayjem.

EasyJet je demantirao ove tvrdnje rekavši kako situacija nije tako loša.

Sastanak sindikalista Entwislea te još tri predstavnika sindikata s upravom kompanije održao se navodno prije dva tjedna. Entwisle je na tom sastanku rekao kako je stanje u kompaniji vrlo loše, te da doslovce vise o koncu.

- Ako idućeg ljeta ne ostvarimo bolje rezultate, svi ćemo ostati bez posla - kazao je Entwisle u snimci koja se proširila nakon što je odaslana članovima sindikata u namjeri da ih se motivira na veće zalaganje na poslu.

Entwisle smatra kako kompaniju čeka jako neugodna zima, u kojoj ni na vrhuncu sezone tvrtka u Velikoj Britaniji neće moći napuniti više od 90 zrakoplova dnevno.

- Zrakoplovi su alocirani u svoje matične baze, u kojima je u nekima od njih stanje katastrofalno i nećemo imati više od 50 posto popunjenosti.

EasyJet je ranije najavio zatvaranje svojih baza u Newcastleu kao i na dva londonska aerodroma Southend i Stansted. Sindikat je u petak objavio i detalje aranžmana s kompanijom, u kojem je šezdeset pilota dobrovoljno otišlo iz posrnule tvrtke, a čak 1500 njih, odnosno oko 75 posto od svih pilota, pristalo je na rad s nepunim radnom vremenom, odnosno povremeni rad. No, EasyJet i dalje tvrdi kako situacija nije tako loša.

- Objavljena snimka ne odražava stav tvrtke. Jasno smo rekli da je cijela avioindustrija pogođena zbog pandemije koronavirusa, no EasyJet poduzima pravovremene mjere kako bi financijska situacija ostala pod kontrolom. Kompanija i dalje razmatra sve mogućnosti održavanja likvidnosti, no odluke još uvijek nisu donesene. Zimsko razdoblje uvijek je period s manje letova nego ljeti, no EasyJet će nastaviti raditi na potezima kako prevladati ovu krizu - priopćila je tvrtka.

BBC-jev analitičar Tom Burridge ističe kako objavljena snimka baca svjetlo na činjenicu da u kompaniji ne cvjetaju ruže, no ističe i da stanje u EasyJetu nije puno drugačije od stanja u ostalim aviokompanijama. Svaka zrakoplovna tvrtka već mjesecima "nagriza" svoje financijske zalihe zbog covida-19, a nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći do kada će takva situacija trajati, odnosno kada će se prilike u ovom sektoru normalizirati. Ključno je iduće ljeto, o kojem će ovisiti budućnost brojnih avioprijevoznika.

Burridge navodi i kako je kompanija još u svibnju najavila da će najvjerojatnije morati otpustiti oko 4.500 zaposlenika. Kompanija je dosad prodala 30 posto zrakoplova koje je imala u vlasništvu, a mnogi koji su bili u najmu su vraćeni, u očajničkom pokušaju da se bar malo popuni sve veća praznina u EasyJetovoj blagajni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:53