OPASNOST NA MEDITERANU

DŽIHADISTIČKI TERORISTI NA PRAGU EUROPE Uznemirujuća reportaža iz Zapadnog kalifata: 'Prejaki su. Nikad nismo vidjeli takvu snagu'

U novoj utvrdi ISIS-a, džihadisti provode jednako brutalne zakone kao i u svojem istočnijem ‘kalifatu’
 Reuters, ISIS

MISURATA - U novoj utvrdi Islamske države u Libiji, džihadisti provode jednako brutalne zakone kao i u svojem istočnijem ‘kalifatu’, javlja britanski Telegraph .

Teroristička skupina u Libiji ima uporište u gradu Sirtu, rodnom mjestu bivšeg vladara te države Moamera Gadafija, udaljenom tek nekoliko stotina kilometara od Italije, gdje se procjenjuje da imaju oko 3.000 vojnika.

U najnovijoj snimci koju su objavili iz tog grada, islamisti prikazuju brutalno pogubljenje dvojice muškaraca zbog ‘vračanja’. Krvnik pod maskom izveo je optuženike u narančastim kombinezonima na trg, pročitao optužbe protiv njih, a potom im odsjekao glavu dugačkom sabljom.

- Poznavao sam tog čovjeka, rekao je Hadži Mohamed za Telegraph, jedan od izbjeglica iz Sirta.

- On nije vještac, on je iscjelitelj alternativne medicine, bavi se homeopatijom i akupunkturom. Bio je krivo optužen, rekao je Mohamed.

Zajedno s još 5.000 bivših stanovnika Sirta pobjegao je prije šest mjeseci u obližnju Misuratu.

Tamošnji su pobunjenici sravnili Sirt sa zemljom u revoluciji 2011. godine, no sada su se Gadafijevi lojalisti pridružili Islamskoj državi i željni su osvete.

Libija još uvijek nema službenu vladu, već dvije suparničke administracije koje su uspjele postići jedino to da je Islamska država uspostavila utvrdu usred države dok su se suprotstavljene vlade bavile sukobima jedna s drugom.

Nakon mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a i sporazuma koji je potpisan prošli mjesec, dvije zaraćene frakcije pokušavaju oformiti vladu nacionalnog jedinstva, no međunarodni diplomati strahuju da čak niti prijetnja ISIL-a neće biti dovoljna za natjerati ih na suradnju.

Mladi koji su sudjelovali u revoluciji protiv Gadafija danas su očajni i pitaju se zašto je njihova ‘nagrada’ za svrgavanje brutalnog diktatora postala samo još jedna psihopatska sila u obliku Islamske države.

- Krv je postala kao dim, rekao je ‘ Ahmed’, 23-godišnjak, dok je povlačio dim marihuane i gutljaj Chivas Regala. - Nekad bi me pogodilo kada bih vidio ubijene ljude, sada mi to više ništa ne znači.

Bivši pobunjenici iz Misurate spadaju među najiskusnije urbane gerile u svijetu, no čak i oni imaju problema u borbi s Islamskom državom.

- Bilo je dovoljno teško boriti se protiv Gadafijevih ljudi za vrijeme rata, no ovi iz ISIL-a su još gori, rekao je Osama, nećak Hadžija Mohameda, koji tvrdi da je znao pokopati i pet suboraca dnevno, među njima i jednog od Mohamedovih sinova.

- Nismo nikad vidjeli ništa slično, rekao je Osama.

Vojni zapovjednici iz Misurate planiraju veliku ofenzivu protiv Islamske države u Sirtu, a pripremaju se slanjem špijuna u Sirt kako bi prikupili prijeko potrebne informacije.

Dvojicu su već uhvatili i pogubili, trojica su nestala, no rizik se, tvrde, isplati - barem kako bi se revolucionarna zastava ponovno nadvila nad Sirt, gdje su mnogi poginuli prije samo pet godina kako bi je tamo postavili, piše Telegraph .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:46