PEKINŠKA STVARNOST

Dvogodišnji kineski dječak vezan na ulici da ne bude ukraden

LIANGXIANG, ZAGREB - U prvom trenutku to izgleda kao krajnji primjer okrutnosti prema djetetu i ponižavanja malenog i nezaštićenog ljudskog bića, ali njegovi roditelji ističu da je to jedini način da ga ne izgube, navodi britanski list Daily Mail u pripovijesti o jednoj od nesretnih obitelji u Kini koje su ostale po strani od naglog gospodarskog uzleta te mnogoljudne zemlje.

Nemaju ga gdje ostaviti

Dvogodišnji Lao Lu snimljen je vezan lancem i lokotom na dijelu jedne od pekinških ulica namijenjenih pješacima. Dječakov otac Chen Chuanliu zarađuje kao vozač rikše, kojeg posao odvede u sve dijelove glavnog kineskog grada, a majka, koja je invalid, prikuplja otpad uz cestu, koliko joj njezine fizičke moći dopuste. Obitelj živi u jednoj sobi od sedam četvornih metara.

Dječakov 42-godišnji otac useljenik je iz pokrajine Szechuan (Sičuan) te nema pravo na financijsku pomoć vlasti za plaćanje dnevnog smještaja djeteta. Sami to ne bi mogli podmiriti jer dnevno zarade samo oko pet eura.

Odbili bogate ponude

Stroga kineska politika obuzdavanja prirodnog prirasta, uz mjere kojima se potiče obitelji da imaju jedno ili najviše dvoje djece, dovela je do procvata krijumčarenja djece, koju se otima i preprodaje. Prošli je mjesec nestala dječakova četverogodišnja sestra Ling, a roditelji ne žele da se to dogodi i njihovu sinčiću, za kojeg su odbili ponude da ga unosno prodaju. ( DM, Ah. Sa.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:53