ESKALACIJA NEPRIJATELJSTVA

DVIJE NUKLEARNE SILE NA KORAK OD RATA? U zračnim udarima ubijeno nekoliko osoba: 'Ovo se dogodilo prvi puta od 1971. godine!'

 
 Danish Ismail / REUTERS

Indija je priopćila da je izvršila zračne napade na pakistanske militante nakon samoubilačkog bombaškog napada koji se dogodio ranije ovog mjeseca, javlja BBC.

Ministar vanjskih poslova Indije Vijay Gokhale rekao je da su napadi bili usmjereni na Balakot, no nije sasvim jasno je li to u Pakistanu ili u pakistanskom Kašmiru. Dodao je da je pritom ubijeno nekoliko militanata. Pakistan je priopćio da je on podigao svoje borbene zrakoplove.

Ovaj je potez eskalacija neprijateljstva između te dvije susjedne zemlje s nuklearnim naoružanjem.

Riječ je o prvom zračnom napadu preko granice kontrole. Granica je to koja dijeli indijski dio Kašmira od dijela Kašmira pod upravom Pakistana, još od rata između tih dviju zemalja 1971.

Gokhale je na konferenciji za medije rekao da su napadi bili usmjereni na militantnu skupinu Jaish-e-Mohammad (JeM).

'Velik broj njihovih terorista je ubijen. U napadu nije bilo civilnih žrtava. Prema podacima obavještajnih službi, JeM je u Indiji planirao više samoubilačkih napada. Uoči neposredne opasnosti, preventivni je napad bio nužan', rekao je ministar i dodao da su u napadu ubijeni i visoki zapovjednici te skupine.

Podsjetimo, 14. veljače je u indijskom dijelu Kašmira, u Pulwami, ubijeno 46 indijskih policajaca. Bio je to najsmrtonosniji napad na indijske snage u Kašmiru u nekoliko desetljeća.

Pakistan je porekao svoju umiješanost u taj napad, dok Indija tvrdi da su susjedi direktno umiješani. Optužili su Pakistan za pružanje utočišta militantima.

Premijer Pakistana Imran Khan pozvao je u nedjelju indijskog kolegu Narendru Modija na mir. Modi je pak pozvao Khana da se pridruži Indiji u borbi protiv siromaštva i nepismenosti, umjesto da dvije zemlje stalno ratuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28