NASILJE U PARIZU

Dvije muslimanke izbodene nožem kod Eiffelovog tornja, jedna je ispričala što se točno dogodilo

Napad kod Eiffelovog tornja dolazi nakon što je prošlog petka u pariškom predgrađu terorist odrubio glavu nastavniku Samuelu Patyju
Hitna pomoć intervenira na licu mjesta
 Samuel Edward/twitter

Dvije neimenovane bjelkinje "europskog izgleda" koju su uhićene zbog sumnje da su u nedjelju u Parizu ispod Eiffelovog tornja više puta nožem izbole dvije muslimanke bit će predmet istrage pokušaja ubojstva, piše Evening Standard. Obje se trenutno nalaze u pritvoru.

Francuska je policija u ponedjeljak potvrdila da je 18. listopada oko 20 sati nakon poziva upomoć dvije žene s ubodnim ranama intervenirala u parku Champs-de-Mars, a izvor u Državnom odvjetništvu u Parizu u srijedu je rekao da će se istraga slučaja tretirati kao pokušaj ubojstva.

Žrtve napada identificirane su kao Kenza (49) i Amel (par godina mlađa od Kenze). Obje su Francuske državljanke alžirskog podrijetla. Izvor upoznat s detaljima napada rekao je da je Kenza ubodena šest puta te da joj je probušeno plućno krilo te da je Amel podvrgnuta operaciji šake.

O napadu se ispočetka nije znalo puno, što je dovelo do bijesa na društvenim mrežama, gdje su u jednom trenutku počele cirkulirati fotografije s lica mjesta. Na jednom videu koji je kružio društvenim mrežama, a koji je navodno snimljen tijekom samog napada mogli su se čuti krici građana.

Kenza je kasnije napada opisala za jedne francuske novine. "Naša je obitelj izašla u šetnju. Bilo nas je devetero - petero odraslih i četvero djece. Pored Eiffelovog tornja postoji jedan manji mračan park. Odlučili smo ga razgledati. Dok smo hodali, dva su nam se psa približila. Djeca su se uplašila. Moja nećakinja, koja je nosila pokrivalo za lice, zamolila je žene da svoje pse drže uz sebe jer se djeca boje", rekla je Kenza.

Kako pišu novine, vlasnice pasa to nisu napravile i došlo je do svađe koja je uključivala rasističke uvrede. Dvije su žene nakon toga izvukle nož i krenule na Kenzu i Amel. Dva su trgovca priskočila u pomoć napadnutim ženama te zadržali jednu od napadačica dok policija nije stigla. Druga je napadačica kasnije uhićena.

Napad kod Eiffelovog tornja dolazi nakon što je prošlog petka u pariškom predgrađu terorist odrubio glavu nastavniku Samuelu Patyju (47) jer je Paty svojim učenicima pokazao crtež proroka Muhameda.

Članovi francuske muslimanske zajednice koja broji više od pet milijuna članova tvrde da u Francuskoj u posljednje vrijeme raste islamofobija te da je do porasta došlo nakon što je vlada počela ograničavati aktivnosti džamija i muslimanskih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:31