SJEVERNA KOREJA

Dva tjedna nakon što je Kim Jong-un proglasio pobjedu nad covidom otkriveni novi slučajevi zaraze

Sjeverna Koreja govori o ‘oboljelima od groznice‘, ne spominjući covid, očito zbog nedostatka opreme za testiranje

Kim Jong-un

 Str/Afp

Sjeverna Koreja u četvrtak je objavila da je u pograničnom području s Kinom otkrila četiri slučaja groznice, za koju se sumnja da je izazvana zarazom koronavirusom, dva tjedna nakon što je vođa Kim Jong-un proglasio pobjedu nad covidom-19.

Četiri slučaja otkrivena su 23. kolovoza u provinciji Ryanggang, uz granicu s Kinom, objavila je službena agencija KCNA, citirajući podatke zdravstvenih djelatnika.

Javne vlasti "poduzimaju mjere kako bi utvrdile od kuda potječe novo žarište epidemije", dodaje KCNA.

Sjeverna Koreja govori o "oboljelima od groznice", ne spominjući covid, očito zbog nedostatka opreme za testiranje, ocjenjuje France presse.

Ta zemlja, koja je odmah na početku pandemije zatvorila granice, potvrdila je u svibnju epidemiju varijante omikron u Pjongjangu.

Kim je 11. kolovoza proglasio "očitu pobjedu" u borbi s covidom-19 nakon što je i sam bio bolestan.

Na sastanku sa zdravstvenim radnicima i znanstvenicima Kim Jong-un je izrazio zadovoljstvo zbog "pobjede (...) u borbi s opakom pandemijskom bolesti", izvijestila je tada državna agencija KCNA.

Sjeverna Koreja prvi slučaj koronavirusa je prijavila 12. svibnja, a Kim Jong-un je osobno nadzirao suzbijanje epidemije.

Od 29. srpnja dosad Pjongjang nije prijavio nijedan novi slučaj.

Sjeverna Koreja je od kraja travnja imala gotovo 4,8 milijuna "slučajeva groznice" i samo 74 umrla, što je službeno stopa smrtnosti od 0,002 posto, navodi KCNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:32