ŠPIJUNI NA BALKANU?

Dva Rusa i Ukrajinac uhićeni zbog provale u albansko vojno postrojenje, bili su naoružani!

Prema šturim podacima Ministarstva, postrojenje služi za "proizvodne usluge za obrambenu industriju"

Albanski vojnik

 Gent Shkullaku/Afp

Tri osobe uhićene su pod sumnjom na špijunažu nakon pokušaja provale u vojno postrojenje u Albaniji ovog vikenda, pri čemu su ozlijeđena dva stražara, priopćilo je albansko Ministarstvo obrane. Dvoje uhićenih ruski su državljani, dok treća uhićena osoba ima ukrajinsku putovnicu.

Prema navodima albanskog ministarstva, jedan od troje uhićenih, 24-godišnji ruski državljanin M.Z., bio je naoružan neuroparalizirajućim sprejem, koji je iskoristio protiv zaštitara koji su čuvali postrojenje, no u konačnici su ga svladali i priveli. Drugo dvoje uhićenih, 33-godišnja Ruskinja S.T. i 25-godišnji Ukrajinac F.T. uhvaćeni su izvan postrojenja.

U službenom priopćenju, M.Z. je fotografirao unutrašnjost tvornice u Gramshu, kada su ga zamijetili zaštitari. Radi se o vojnom postrojenju u kojem su se nekad proizvodile albanske kopije AK-47 jurišnih pušaka, a danas se vjerojatno koristi za demontažu zastarjele vojne opreme.

Prema šturim podacima Ministarstva, postrojenje služi za "proizvodne usluge za obrambenu industriju". Albanija je, podsjetimo, članica NATO-a, kojem se pridružila 1. travnja 2009., zajedno s Republikom Hrvatskom.

"Koji ponos za vojne stražare koji su neutralizirali tri osobe osumnjičene za špijunažu", napisao je albanski premijer Edi Rama na svojem Twitter profilu. "A sada pričekajmo potpuno razjašnjenje ovog događaja".

"Vojnici koji su čuvali postrojenje reagirali su smjesta, no tijekom njihovih pokušaja da zaustave troje stranih državljana, dva su naša vojnika ozlijeđena", stoji u priopćenju Ministarstva. Oba ozlijeđena vojnika su stabilno. Lokalni mediji objavili su fotografije vojnika u bolničkim krevetima, s povojima koji su im prekrivali oči i većinu lica. Prema pisanju albanskih novina, u istrazi incidenta sudjeluju vojna policija, obavještajne i protuterorističke agencije.

I Rusi i Ukrajinci česti su gosti na albanskoj obali za vrijeme turističke sezone, no postrojenje u Gramshu nalazi se više od 70 kilometara daleko od najbliže plaže na albanskom dijelu Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:02