PODUZETNICI U PROBLEMIMA

Dva milijardera uhićena jer su u Sveti Kitts pokušali unijeti 1,3 milijuna vrijedne biljke kanabisa: S njima je bio i glumac Jonathan Rhys Meyers

Alki David, Jonathan Rhys Meyers
 Backgrid USA, Zuma Press / Profimedia

Grčki milijarder Alkiviades "Alki" David (50), nasljednik obiteljske tvrtke koja posjeduje tvrtku za punjenje boca Coca-Cola HBC i američki milijarder Chase Ergen (66), suosnivač i direktor televizijskog operatera Dish Network, uhićeni su kada je otkriveno su u privatnom zrakoplovu kojim su doletjeli na otok Sveti Kitts nosili 1,3 milijuna dolara vrijedne biljke kanabisa, piše Daily Mail. U tom je zrakoplovu s njima bio i irski glumac Jonathan Rhys Meyers (41; Tudori, Vikinzi).

Djelatnici carine osam su ih sati ispitivali po dolasku u državu, a uhićeni su i nekoliko dana kasnije kada su pokušali napustiti zemlju. Vjeruje se da su Ergen i David prilikom uhićenja u svom posjedu imali oko pet tisuća biljaka kanabisa te određenu količinu sjemenki kanabisa i ulja od kanabisa tvrtke Swissx. Navodno su u toj regiji planirali pokrenuti legitimne tvrtke koje bi se bavile eksploatacijom kanabisa, budući da je David vlasnik tvrtke koja se bavi prodaju ulja od kanabisa.

Policijska uprava Svetog Kristofera i Nevisa potvrdila je da David optužen za posjedovanje kontrolirane supstance, pokušaj uvoza kontrolirane supstance i namjeru distribucije kontrolirane supstance. "Supruga i punica Jonathana Rhysa Meyersa pretrpjele su pretragu svih tjelesnih šupljina. Napustili smo zračnu luku, ali smo uhićeni kada smo nekoliko dana kasnije pokušali napustiti otok", rekao je David za Daily Mail.

David je pušten nakon što platio 30 tisuća dolara jamčevine, ali ne može napustiti zemlju jer su mu oduzete putne isprave. Na sudu će se pojaviti u utorak. Ergen je navodno uhićen nekoliko dana poslije kada je utvrđeno da je u svom posjedu imaju medicinski ketamin. On se još uvijek nalazi u pritvoru.

David je za Daily Mail rekao da uhićenje svog poslovnog partnera smatra namještaljkom te da su narkotici koji su pronađeni u Ergenovom posjedu njegovi "lijekovi". "To je njegova terapija za bipolarni poremećaj. U trenutku kada je uhićen razgovarao je s premijerom Timothyjem Harrisom. Ulazi u svoj drugi dan iza zatvorski rešetaka", dodao je.

Ergen i David prethodno su putem objave za medije ustvrdili da im je namjera od Sveti Kitts napraviti vođu u industriji kanabisa, odnosno proizvoda od kanabisa, ali da se taj plan gotovo pa raspao kada su uhićeni. "Posjedovanja sjemenki marihuane samo po sebi nije zločin, ali posjedovanje sjemenki uz postojanje dogovora da će ih se posaditi jeste zločin. Sađenje sjemenki s namjerom kultivacije predstavlja zločin. Posjedovanje biljke marihuane nije legalno", rekao je za The Kitts Nevis Observer odvjetnik Henry Browne.

Ured premijera Harrisa izvijestio je putem objave za medije da će domaće stanovništvo imate prednost pred stranica kada je riječ o izgradnji industrije kanabisa te da Vlada nikome nije dala dozvolu za uvoz biljaka i sjemenki marihuane. Kažu da sa strancima još nisu ni razgovarali o otvaranju tvrtki koje bi se bavile eksploatacijom kanabisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:58