OPREZ U BIJELOJ KUĆI

Dužnosnici komentirali vijest da Rusija u srijedu kreće u napad: ‘Jednu stvar govorimo već neko vrijeme...‘

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ponovio je da ruska invazija može početi bilo koji dan

Jake Sullivan (u krugu)

 EyePress via AFP

Visoki američki dužnosnici rekli su u nedjelju da ne mogu potvrditi podatak američke obavještajne službe da Rusija planira u srijedu napasti Ukrajinu, ali se mogu truditi da spriječe "iznenadni" napad tako što će podijeliti sve što znaju o ruskim planovima.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ponovio je da ruska invazija može početi bilo koji dan, a predsjednik Joe Biden rekao je da će podržati Ukrajinu nakon svake invazije i da će braniti teritorij NATO-a.

"Ne može savršeno predvidjeti koji dan, ali već neko vrijeme govorimo da invazija može početi - velika vojna akcija Rusije na Ukrajinu mogla bi početi od sada svaki dan. To znači i sljedeći tjedan prije završetka Olimpijskih igara", odgovorio je Sullivan za CNN na pitanje može li potvrditi da je srijeda dan napada.

"Branit ćemo svaki pedalj NATO-ova teritorija, svaki pedalj teritorija prema Članku 5 (Sjevernoatlantskog ugovora) i mislim a će Rusija potpuno razumjeti tu poruku", rekao je Sullivan u zasebnom intervjuu za CBS.

Ukrajina nije članica saveza NATO i stoga ne potpada pod Članak 5.

I glasnogovornik Pentagona John Kirby odbio je u nedjelju potvrditi obavještajni podatak da Rusija planira napad u srijedu.

"Ne mogu potvrditi ta izvješća", rekao je Kirby za "Fox News Sunday" te je i on ustvrdio da ruska vojna akcija može početi bilo koji dan.

"Ponavljam, takve procjene dolaze iz raznih izvora. Ne samo iz obavještajnih, već i onih koje vidimo na terenu", rekao je Kirby.

Komentari su dani u vrijeme snažne diplomatske ofenzive i pokušaja da se razriješi kriza između Zapada i Rusije. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u subotu, a u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim,

I Sullivan i Kirby ponovno su pozvali Amerikance da napuste Ukrajinu.

Washington danima upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet zapadnjaci smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapadnjaci opisuju kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36