POSAO, KAO I INAČE

Dugogodišnji prijatelji Kremlja: Ruski oligarsi unatoč sankcijama zgrću milijune

Najnovija istraga je pokazala kako oligarsi i dalje neometano posluju u Latviji i susjednim zemljama

Vladimir Putin i Andrej Bokarev

 Michael Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Michael Klimentyev/sputnik/profimedia

Ruski milijarderi povezani s Kremljem, Iskander Makhmudov i Andrej Bokarev, koji su odrađivali poslove i za rusko Ministarstvo obrane, i dalje posluju u Latviji, kako izravno tako i preko posrednika, pokazala je nova istraga, piše neovisni ruski portal Meduza.

Prema neovisnom ruskom portalu The Insider, Makhmudov i Bokarev su ‘dugogodišnji prijatelji Kremlja‘ čiji poslovi, uključujući rudnik Kuzbassrazrezugol i proizvođača željezničke opreme Transmashholding, te neki od najzaposlenijih ruskih poduzetnika. Sve do 2017. Makhmudov i Bokarev također su imali i dionice proizvođača oružja Kalašnjikov. Osim toga, otkrili su novinari, jedna od njihovih kompanija opskrbljuje dizelskim motorima ruske ratne brodove.

Istraga The Insidera otkrila je značajna sredstva Makhmudova i Bokareva u Latviji, uključujući tvornicu električnih strojeva u Rigi (Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER)), koja proizvodi opremu za željeznicu, isto kao i njihova podružnica LATVO.

RER ima 8,1 milijuna eura kapitala, a u 2021. godini dobit im je bila gotovo 33 milijuna eura. Kompanija posluje diljem Europe i primila je neka sredstva od Europske unije. Konkretno, RER je primio europsku potporu preko Latvijske agencije za investicije i razvoj i Ministarstva ekonomije te zemlje.

Također, Europski fond za regionalni razvoj je kompaniji za nedavni projekt odobrio 527.000 eura.

Zamršeni lanac

Istraga je otkrila da oligarsi posjeduju dionice RER-a, a vlasništvo je organizirano preko zamršenog lanca pravnih osoba uključujući kompaniju TransComponent Holding LLC i Krona Group. Prema The Insideru, Bokarev i Makhmudov su 2021. ‘kupili‘ RER od samih sebe, nakon što su kompaniju prethodno godinama kontrolirali preko nekih posrednika.

Jedan od tih posrednika, ruski državljanin Igor Lozovoj, radio je kao zamjenik direktora građevinske kompanije Mosmetrostroy, koja je od 2012. do 2015. bila u vlasništvu Bokareva i Makhmudova.

Sergejus Grečukas, državljanin Litve i još jedan od oligarhovih posrednika, ranije je radio u latvijskoj podružnici Transmashholdinga. Prema izvješću The Insadera, kompanija je proizvodila putničke i teretne vagone te šinobuse i ostalu željezničku opremu za Litvu.

Poslovne veze Bokareva i Makhmudova protežu se i na Estoniju. Prema The Insideru, Tatiana Liksutova, jedna od najbogatijih žena Estonije i supruga zamjenika gradonačelnika Moskve, Maxima Liksutova, je 2021. godine posjedovala 22 posto dionica u njihovoj ciparskoj offshore kompaniji Fredlake Holdings. Oligarsi su zaradili milijarde dolara zahvaljujući ugovorima s moskovskom podzemnom željeznicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:23