YOSHIHIDE SUGA

Dugogodišnji najbliži suradnik odlazećeg japanskog premijera Shinza Abea favorit za nasljednika

Suga ima potporu najveće frakcije Liberalno demokratske stranke (LDP), čime je osigurao vodeće mjesto u utrci za nasljednika
 STR/JIJI PRESS/AFP

Dugogodišnji najbliži suradnik odlazećeg japanskog premijera Shinza Abea, vladin glasnogovornik Yoshihide Suga, postao je favorit za Abeova nasljednika pošto je vladajući LDP u utorak promijenio pravila za izbor čelnika stranke, a time i budućeg premijera.

Prema pisanju japanskih medija, Suga ima potporu najveće frakcije Liberalno demokratske stranke (LDP), čime je osigurao vodeće mjesto u utrci za nasljednika Abea, najdugovječnijeg japanskog premijera koji je prošli tjedan najavio svoju ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Suga još službeno nije objavio svoju kandidaturu, ali izvori navode da je privatno potvrdio da se namjerava natjecati. Mediji tvrde da će svoju kandidaturu za čelnika LDP-a objaviti u srijedu. Čelnik stranke će gotovo sigurno postati i novi premijer budući da LDP ima većinu u donjem domu japanskog parlamenta.

Očekuje se da će Suga (71) nastaviti s političkim smjerom koji je postavio njegov šef. Shinzo Abe je od 2012. provodio ekonomsku politiku poznatu kao "abenomika", obilježenu povećanjem ponude novca i državnim poticajima. Međutim, zbog izostanka doista ambicioznih reformi, taj program postigao je tek djelomične uspjehe koje je sada u velikoj mjeri poništila gospodarska kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Sugu je Abe 2012. postavio na ključan položaj predstojnika svog ureda i glasnogovornika vlade, čija je zadaća bila koordiniranje svih politika i upravljanje vladinom birokracijom.

Njegovi glavni konkurenti za mjesto japanskog premijera najvjerojatnije će biti bivši ministar obrane Shigeru Ishiba i bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida.

Glavno vijeće LDP-a u utorak je odlučilo da novog čelnika stranke neće birati svi članovi već uži krug dužnosnika, što je znatno ojačalo izglede Suge, koji ima moćne zaštitnike unutar stranke.

Ishiba, koji je popularniji među članstvom, protivio se toj odluci. Kishida, koji je godinama smatran prirodnim Abeovim nasljednikom ali nema veliku podršku među biračima, rekao je na konferenciji za tisak, najavljujući svoju kandidaturu, da je spreman učiniti "sve što može za narod i državu", naglašavajući svoje iskustvo u ekonomiji i vanjskim poslovima.

Abe, najdugovječniji premijer u japanskoj povijesti, prošli petak je objavio svoj odlazak s te funkcije zbog zdravstvenih problema, završivši time svoj mandat na čelu treće najveće svjetske ekonomije u kojem je pokušavao vratiti gospodarski rast i ojačati vojsku.

Istaknuo je da se odlučio na odlazak u ovom trenutku kako bi izbjegao politički vakuum dok se država nosi s pandemijom koronavirusa.

Abe se godinama borio protiv ulceroznog kolitisa, a dva nedavna bolnička posjeta unutar tjedan dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja svoga mandata koji je trebao trajati do rujna iduće godine.

Najavio je da će idući premijer voditi Japan do kraja njegova mandata. Tko god preuzme kormilo, izgledno je da će nastaviti politiku „abenomike“, dok se zemlja bori s posljedicama epidemije koronavirusa - Japan je u drugom kvartalu zabilježio najveći pad BDP-a u svojoj povijesti.

Osim ekonomske ostavštine, Abe će ostati zapamćen i po jačanju obrane, odnosno povećanju izdvajanja za vojsku nakon godina pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:14