USKORO OTVORENJE

Dubai dobiva novu najvišu atrakciju na svijetu: U ‘oko‘ stane 1750 ljudi, a cijena vožnje neće baš biti jeftina

Izgradnja "oka" započela je 2015. godine, a nalazi se na otoku Bluewaters
Ain Dubai u prijevodu znači Oko Dubaija
 Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia

Najvažnije turističko središte Ujedinjenih Arapskih Emirata dobiva novu atrakciju. Na otoku Bluewaters u Dubaiju otvara se krajem listopada najviši vidikovac, odnosno "vrtuljak" na svijetu. S visinom od 250 metara gotovo je dvostruko viši od popularnog London Eyea, jedne od najposjećenijih atrakcija u Europi.

Ain Dubai, odnosno 'Oko Dubaija', kako se atrakcija brendira, može istovremeno primiti 1750 posjetitelja u 48 potpuno digitaliziranih kabina. Za najjeftiniju vožnju pritom će posjetitelj izdvojiti 225 kuna, dok će oni dubljeg džepa moći rezervirati i posebno iskustvo u privatnoj kabini. Vožnja u prosjeku traje 38 minuta.

Izgradnja "vrtuljka" koštala je 270 milijuna dolara, a iako je otvorenje trebalo biti lani, odgođeno je na listopad ove godine.

Naime, Dubai je trebao otvoriti Svjetsku izložbu EXPO 2020., no zbog pandemije to nije bilo moguće. Stoga su izložbu, kao i otvorenje atrakcije, odgodili. Baš kao i Eiffelov toranj na Svjetskoj izložbi u Parizu, Ain Dubai bit će glavna atrakcija na toj manifestaciji koja privlači milijune ljudi diljem svijeta.

Sam "vrtuljak" smješten je na otoku Bluewaters, koji je u potpunosti prilagođen potrebama i željama turista.

Ain Dubai izgrađen je, navodno, od devet tisuća tona čelika, a središnji je naplatak težak kao šesnaest zrakoplova vrste Airbus 380.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:18