‘ISPRIČAVAMO SE‘

Državna televizija izazvala neviđenu paniku: ‘Kinezi su počeli s raketnim napadom‘

Emitirana upozorenja bila su dio vježbe vatrogasnih službi u utorak, no zbog tehničke pogreške prikazana su u srijedu ujutro
 Daniel Ceng Shou Yi/Controluce via AFP

Tajvanska televizija u srijedu se ispričala i pozvala ljude da ne paničare nakon što je pogreškom izvijestila o kineskom napadu na Taipei u jeku rastućih napetosti s Pekingom.

Tijekom prijenosa u srijedu ujutro TV mreža Chinese Television System pogreškom je na dnu ekrana prikazala informacije o kineskom raketnom napadu na vojne brodove i ključnu infrastrukturu u blizini Taipeija, prenose lokalni mediji.

Vijesti su uključivale poruke poput "mogao bi izbiti rat", a govorile su o podmetnutom požaru "kineskih agenata" na glavnoj željezničkoj stanici u prijestolnici i proglašavanju izvanrednog stanja.

"Građani, molim vas, ne paničarite. Ovim putem pojašnjavamo informacije te se ispričavamo", objavila je voditeljica programa u 10 sati po lokalnom vremenu.

Ona je rekla kako su upozorenja bila dio vježbe vatrogasnih službi u utorak, no da su zbog tehničke pogreške prikazana u srijedu ujutro.

Kina nikad nije odbacila da će silom vratiti Tajvan pod svoju kontrolu, a protekle dvije godine pojačala je svoje vojne aktivnosti oko te otočne države.

Tajvan je podignuo razinu sigurnosti nakon što je Rusija napala Ukrajinu, strahujući da bi Peking mogao slijediti potez Moskve.

Rat u Ukrajini potaknuo je raspravu o implikacijama koje on nosi za Tajvan i njegovu spremnost za obranu, poput obuke rezervista.

Tajvanska vojska prošli je tjedan prvi put objavila priručnik za civilnu obranu, dajući građanima upute za djelovanje u scenariju rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:51