DOKTOR U KARANTENI

Drugi slučaj ebole u Italiji

Bolesnik je primljen u bolnicu u Sassari, na Sardiniji, gdje čeka da ga zrakoplovom prevezu u Rim, gdje će se liječiti u klinici u kojoj se liječio i prvi oboljeli Talijan
This picture taken on August 19, 2014 shows quarantine officers inspecting the Alpha Friendship, a bulk carrier registered in Greece that carries ores from the Pepel port in Sierra Leone, one of the Ebola-hit area in Western Africa, as the ship berths in the quarantine anchorage waiting for its entry in the port at Qingdao, in eastern China's Shandong province. Ebola has killed more than 1,220 people since it emerged in southern Guinea at the start of the year, spreading first to Liberia and cutting a gruesome and gory swathe through eastern Sierra Leone since May. CHINA OUT AFP PHOTO
 AFP

RIM - Talijanski bolničar koji je nedavno u Sijera Leoneu radio za nevladinu organizaciju Emergency pokazao se pozitivan na virus ebole i tako postao drugi takav slučaj u Italiji, priopćilo je u utorak talijansko ministarstvo zdravstva.

Bolesnik je primljen u bolnicu u Sassari, na Sardiniji, gdje čeka da ga zrakoplovom prevezu u Rim, gdje će se liječiti u klinici u kojoj se liječio i prvi oboljeli, liječnik koji je također radio za talijansku nevladinu organizaciju Emergency u Sijera Leoneu, dodaje ministarstvo u priopćenju.

Bolničar je simptome bolesti počeo osjećati u nedjelju navečer, dva dana nakon povratka iz Afrike, navodi ministarstvo.

Talijanski liječnik Fabrizio Pulvirenti se zarazio virusom hemoragijske groznice krajem studenoga u Lakki, u Sijera Leoneu, gdje je od listopada radio za Emergency, a početkom siječnja je proglašen zdravim.

Liberija je u subotu službeno objavila da je zaustavila epidemiju ebole, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući stanovnike da ipak budu oprezni, budući da je virus još prisutan u susjednim zemljama Gvineji i Sijera Leoneu.

Ova epidemija, najteža od otkrića virusa u srednjoj Africi 1976., izbila je u prosincu 2013. na jugu Gvineje i usmrtila oko 11.000 ljudi od 26.000 identificiranih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:32