EPILOG NASILJA

Drugi neuspjeli državni udar: U sukobu dviju libijskih vlada 32 mrtvih i 159 ranjenih

U nedjelju se u Tripoli vratio mir nakon sukoba koji su izbili među naoružanim skupinama u više četvrti glavnoga libijskog grada

Sukobi u Tripoliju

 Mahmud Turkia/AFP

U sukobima između suprotstavljenih političkih frakcija i pristaša dviju suparničkih libijskih vlada u Tripoliju s petka na subotu ubijene su 32 osobe, a 159 ih je ozlijeđeno, najnoviji su podaci koje je u nedjelju objavilo libijsko ministarstvo zdravstva.

U nedjelju se u Tripoli vratio mir nakon sukoba koji su izbili među naoružanim skupinama u više četvrti glavnoga libijskog grada.

Nove borbe su izbile nakon što je mjesecima rasla napetost između dviju vlada koje se natječu za kontrolu nad tom sjevernoafričkom zemljom i njezinim golemim izvorima nafte.

Dvije vlade bore se za vlast još od ožujka: jednoj je sjedište u Tripoliju, a na čelu joj je od 2021. godine Abdelhamid Dbeibah, a drugu vodi Fathi Bashagha koji podupire tabor maršala Kalife Haftara, zapovjednika istočnih libijskih snaga.

Mediji i stručnjaci kažu da su sukobi završili neuspjelim pokušajem Fathija Bashaghe, bivšega ministra unutarnjih poslova, da smijeni vladu svojega suparnika.

Naoružane skupine koje se u ovome političkom obračunu smatraju neutralnima, stale su na Dbeibahovu stranu, što je bilo odlučujuće za ishod borbi.

Ovo je drugi Bashaghin neuspjeli državni udar kojim je pokušao smijeniti izvršnu vlast svojega suparnika.

U zemlji traju najžešći sukobi od neuspjelog pokušaja maršala Haftara u lipnju 2020. da osvoji glavni grad.

Libija je nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. ‘zaglibila‘ u velikoj političkoj krizi koju su obilježili rivalstvo između vođa velikih regija, borbe za vlast i strana upletanja.

UN-ova misija u Libiji pozvala je na "trenutačni prekid neprijateljstava", upozorivši na "oružane sukobe u tijeku, među kojima je i nasumično granatiranje četvrti u kojima živi civilno stanovništvo" pri čemu su oštećene brojne bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:16