SMRT UGLEDNOG LIJEČNIKA

Drugi najveći vrh na svijetu uzeo još jednu žrtvu: ‘To je divlja planina koja te nastoji ubiti‘

Alpinistički dvojac se na usponu suočio s ekstremnim vremenskim prilikama te se Szlanko odlučio vratiti, dok je Goldfarb nastavio uspon
Alex Goldfarb Rumyantzev
 Profimedia, Facebook

Američkog planinara koji je nestao u blizini K2, druge najviše planine na svijetu, pronašla je u planinskom lancu Karakorum u sjevernom Pakistanu posada vojnog helikoptera, javljaju u utorak agencije.

Pakistanski vojni tim uočio je iz helikoptera tijelo Alexa Goldfarba Rumyantzeva u ponedjeljak, nakon intenzivne akcije potrage i spašavanja počete dan ranije, priopćilo je Pakistansko alpinističko društvo (ACP).

To je druga pogibija stranog penjača u tom visokom gorju u manje u tjedan dana.

"Tijelo rusko-američkog planinara Alexa Goldfarba pronašao je pakistanski vojni tim na 6209 metara visokoj planini Pastore Peak", kazao je Karar Haidri, glasnogovornik ACP-a.

Pretpostavlja se da se penjač sunovratio s planine, dodaje Haidri.

Goldfarb i mađarski alpinist Zoltan Szlanko su se planirali aklimatizirati na Pastore Peaku, laganom trekking vrhu smještenom između baznih logora za K2 (8611m) i 8047 metara visokog Broad Peaka.

Bili su dio mađarske ekspedicije Magyar Expedicios čiji je cilj bio osvajanje Broada Peaka zimi te bez pomoći boca s kisikom i nosača.

Broad Peak još uvijek ne bilježi zimski uspon.

Alpinistički dvojac se na usponu na Pastore Peak suočio s ekstremnim vremenskim prilikama te se Szlanko odlučio vratiti, dok je Goldfarb nastavio solo uspon.

Nakon što se nije vratio do nedjelje, Szlanko je alarmirao ACP i pridružio se potrazi.

Goldfarb je liječnik i predavač na Harvardu, u Bostonu, a volontirao je u liječenju covid-19 pacijenata od samog početka pandemije, kazao je njegov sin Levi Goldfarb.

“Penjanje je smatrao lijepim. Za njega je to bilo oslobađajuće iskustvo jer u visokom gorju nije važno da li si liječnik, odvjetnik ili čak i lopov. Sve te naljepnice nisu više važne i potpuno ste ogoljeni jer tada igrate po sasvim novim pravilima. Stekao je divna prijateljstva na planinama, spašavao je živote i sebe i to je činio putujući svijetom", opisao je Levi svog oca.

Nekoliko dana prije njega smrtno je na Karakorumu stradao španjolski alpinist svjetskog glasa Sergio Mongote nakon pada u lednu pukotinu kada je silazio u bazni logor na K2.

Poginuo je isti dan kada je nepalski tim alpinista ispisao novu stranicu alpinizma i ostvario zimski uspon na tu izuzetno tešku planinu. Stotine vrhunskih alpinista iz Europe i SAD-a to je pokušalo učiniti, ali se K2 pokazao neumoljivim 8000-njakom.

Ili kako je to rekao američki alpinist Gerorge Bell: "To je divlja planina koja te nastoji ubiti".

Godine 2008. na K2 je poginulo 11 alpinista.

Nepalski tim od 10 penjača predvodio je Nimsdai Purja, a na vrh su svi stupili zajedno u isto vrijeme. Nepalski vodiči, najčešće iz naroda Šerpa, neizostavni su i nezamjenjivi članovi stranih ekspedicija.

"Desetljećima Nepalci pomažu stranim penjačima u usponima na himalajske vrhove, ali nikada nismo dobili priznanje koje zaslužujemo", kazao je Kami Rita koji se na Mount Everst popeo čak 24 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:10