POZIV NA ORUŽJE

Drugi najveći češki grad postao trening kamp: ‘Ako primijetimo da gubimo, svi se vraćamo kući!‘

Najmanje 130 muškaraca i žena do sada je prošo besplatnu obuku za Ukrajince koji žele naučiti kako se boriti protiv ruskog agresora

Beplatni tečaj rukovanja oružjem za izbjegle Ukrajince u Brnu

 Lukas Kabon/AFP

Od prva četiri hica koje je Olha Dembitska ispalila iz jurišne puške AK-47 prvi puta u životu, jedan je pogodio metu. "Prilično je teško prvi put", priznaje ova 22-godišnja Ukrajinka. Ovom prilikom meta je bio predmet oblika ljudskog tijela na streljani u Češkoj. No, idući puta bi to moglo biti za stvarno, u Ukrajini - meta bi mogao biti jedan od ruskih vojnika koji su napali njezinu domovinu.

Dembitska je jedna od najmanje 130 muškaraca i žena koji su do sada prošli besplatnu obuku za Ukrajince koji žive u Češkoj i žele naučiti kako se boriti protiv agresora. "Mogla bih se vratiti u Ukrajinu ako me budu trebali", kaže Dembitska, prenosi AP.

Temeljna znanja o oružju, kretanju bojnim poljem i prvoj pomoći

Gotovo nitko od sudionika obuke nije imao iskustva s oružjem prije nego što je rat zadesio njihovu domovinu. Otkako je Rusija pokrenula brutalnu invaziju, Ukrajinci iz svih dijelova zemlje, ali i iz drugih država, pristižu u Brno, drugi po veličini grad u Češkoj, privučeni tečajevima osmišljenim tako da ih poduče osnovnim znanjima i vještinama sigurnog rukovanja smrtonosnim puškama, kojima bi bili u stanju nanijeti štetu neprijatelju.

Osim što uče pucati, tečajevi pružaju temeljna znanja o oružju, kretanju bojnim poljem i lekcije o pružanju prve pomoći kao nečemu što može spasiti živote ukoliko bi ih država mobilizirala ili bi se odlučili vratiti kao dragovoljci i pridružili ukrajinskoj vojsci.

image

Beplatni tečaj rukovanja oružjem za izbjegle Ukrajince u Brnu

Lukas Kabon/AFP

Svi polaznici obuke su iznimno motivirani. "To je užasno", rekla je Dembitska o situaciji u svojoj domovini. Vijesti dobiva putem društvenih mreža i telefonskih poziva s prijateljicom iz grada Hersona na jugu Ukrajine, kojeg su ruske trupe zauzele u ranim fazama invazije. "Ona mi sve govori. Nisu primili humanitarnu pomoć. Užas je to što rade ruski vojnici, zlo mi je od toga".

Michal Ratajsky, vlasnik zaštitarske tvrtke CS Solutions, koja nudi program obuke u svojoj bazi na periferiji Brna, oko 200 kilometara jugoistočno od prijestolnice Praga, nazvao je to "našim doprinosom kako bi pomogli Ukrajincima". "Gledamo na to kao na moralni poticaj koji im pružamo u ovoj situaciji, kao napor da pokažemo da ih podržavamo i da ćemo učiniti za njih ono što možemo u datom trenutku", kaže Ratajsky. "To je bio naš motiv i cilj".

'Ne činimo od njih vojnike u tri sata'

Kampanja 'crowdfundinga' pomogla je da se osigura dovoljno novca za streljivo, dok njegova tvrtka osigurava sve ostalo, uključujući iskusne instruktore, oružje i streljanu. Ratajsky navodi da se kratkim, trosatnim treningom ne mogu učiniti čuda, ali bi trebao biti dovoljan da Ukrajince upozna s novim, njima dosad nepoznatim vještinama.

"Znamo da od njih ne činimo vojnike u ta tri sata", rekao je. "Trudimo se za njih učiniti maksimum u tom vremenu, s fokusom na njihovu sigurnost".

image

Beplatni tečaj rukovanja oružjem za izbjegle Ukrajince u Brnu

Lukas Kabon/AFP

Neki od polaznika su se vratili kako bi ponovno prošli lekcije. Dio njih stigao je čak iz dalekog Beča u susjednoj Austriji. Neki su krenuli na tečaj prilikom povratku u Ukrajinu iz zapadne Europe, kaže Ratajsky. Ukrajinci su, ističe, ujedinjeni u bijesu zbog ruske agresije i odlučni da tome stanu na kraj. "Oni to shvaćaju ozbiljno i žele nešto učiniti po tom pitanju".

Navodi da, budući da je oko 80 posto gubitaka vojnika u ratu poput onog u Ukrajini uzrokovano topničkom vatrom i projektilima, osjećaj samoodržanja i poznavanje pružanja prve pomoći može biti korisniji za preživljavanje od pucanja. "Svjesni smo granica onoga za što ih možemo pripremiti i ne krijemo to", rekao je Ratajsky.

'Ako primijetimo da gubimo, svi se vraćamo kući'

Jehor Nečiporenko, 38-godišnjak koji je na obuku po drugi puta doputovao iz Mlade Boleslave, grada udaljenog oko 260 kilometara, kaže kako uglavnom pomaže ukrajinskim izbjeglicama koje su stigle u Češku, no želi biti spreman za povratak kući kako bi se borio. "Ovo mi je jako korisno", rekao je o tečaju. "Stvarno mi se sviđa. Moram naučiti te stvari jer nisam služio vojni rok".

Nečiporenko ističe kako je siguran da Rusi nemaju nikakve šanse zauzeti cijelu njegovu zemlju. "Mislim da će rat biti gotov za nekoliko mjeseci", kaže. "A ako primijetimo da gubimo, svi ćemo otputovati natrag kući", zaključuje Nečiporenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17