BIJES U KIJEVU

Dronom snimljena hladnokrvna likvidacija trojice ukrajinskih vojnika: Predali su se i kleknuli...

Najviši ukrajinski dužnosnici osudili su incident, tvrdeći da pokazuje da Putinove snage ‘jednostavno nisu ljudske‘

Likvidacija zatvorenika

 X Screenshot/

Nova snimka s bojnog polja navodno prikazuje trojicu ukrajinskih vojnika koji kleče i predaju se, a zatim ih hladnokrvno ustrijele ruski vojnici.

Ukrajinski vojnici snimljeni su kako kleče s rukama iza glave na prvoj liniji u regiji Zaporižje koja je jednim dijelom pod ruskom okupacijom.

Unatoč niskoj rezoluciji videa, vidljiv je trenutak kad su upucani i kako se ‘dimi‘ iz oružja krvnika iz Rusije.

Najviši ukrajinski dužnosnici osudili su incident, tvrdeći da jasno dokazuje da Putinove snage ‘jednostavno nisu ljudske‘.

- Ruska vojska zarobila je tri ukrajinska branitelja tijekom okršaja u blizini sela Robotine. Sat vremena kasnije, kršeći članak 3. Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, okupatori su ih strijeljali - piše u priopćenju ureda glavnog tužitelja u Kijevu.

Nadodali su da je ovo još jedan slučaj grubog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Snimka likvidacije zatvorenika izrazito je uznemirujuća

Ukrajinski novinar Andrij Caplijenko, nazvao je streljanje "još jednim ratnim zločinom koji su počinili Rusi".

- Ovaj video postat će još jedan dokument na međunarodnom sudu. Snimka snimljena dronom potvrda je da okupatori jednostavno nisu ljudi. Putinove snage ne slijede pravila i običaje rata - rekao je.

Ovo, nažalost, nije prvi slučaj hladnokrvnih likvidacija. Ovoga mjeseca već je procurila jedna snimka iz blizine Avdiivke na kojoj se vidi kako ruske trupe pucaju u dva ukrajinska vojnika koja su se predala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:27