KLIMATSKI FENOMEN

Dramatično upozorenje: ‘Dolazi El Niño, i bit će loše! Njegovi učinci mogli bi biti razorni!‘

Ova prognoza ima puno šire implikacije jer značajno povećava rizik za sigurnost globalnog lanca opkrbe hranom

Suša, Ilustrativna fotografija

 Cristina Quicler/afp/

"Dolazi El Niño, i bit će loše!", upozorava magazin Foreign Policy u naslovu ispod kojeg donosi opsežnu analizu najvažnijih posljedica koje se mogu očekivati nakon što je Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu izdala novu prognozu u kojoj najavljuje da će se "umjerena do jaka sezona El Niña" nastaviti sve do veljače iduće godine.

"Dok meteorološke prognoze obično izazivaju interes (samo) meteorologa, oceanografa, ribara, svjetskih trgovaca hranom ili velikih osiguravateljskih kuća koje žive od prodaje polica za osiguravanje usjeva, ova prognoza ima puno šire implikacije, jer čak i tipični El Niño može pokvariti žetvu brojnih važnih usjeva, povećati rizik od izbijanja bolesti, narušiti ekonomske izglede zemalja u razvoju, povećati rizik od oružanih sukoba u tropskom pojasu te potaknuti pomorske sukobe i teritorijalne razmirice u Istočnom i Južnom kineskom moru. Većina ovih opasnosti najteže pogađa zemlje u razvoju i naglašava potrebu da vlasnici njihovih dugova smanje pritiske na te države. Što se samih Sjedinjenih Država tiče, spomenute opasnosti naglašavaju potrebu da Washington prilagodi svoje strategije kojima definira prijetnje nacionalnoj sigurnosti te da prilagodi vladine odgovore na njih", piše Foreign Policy.

Južno kolebanje El Niña (dalje u tekstu: ENSO) ciklički je obrazac zagrijavanja i hlađenja ogromnih vodenih masa u istočnom i središnjem dijelu Tihog oceana. ENSO oscilira između hladne (La Niña) i tople (El Niño) faze, a cijeli taj ciklus traje u prosjeku između pet i sedam godina.

Iako se spomenuti proces odvija u dijelu Tihog oceana, njegove su posljedice globalne.

ENSO je najvažniji pojedinačni pokretač promjene globalne klime na godišnjoj razini, on određuje gdje će suša biti jača nego inače, a gdje će se dogoditi dramatičan porast padalina.

El Niño i La Niña dobrim su dijelom "zaslužni" za sušu koja već tri godine pustoši Rog Afrike, kao i za strašnu sušu u Južnoj Americi koja uništava poljoprivredna polja nekih od najvećih svjetskih izvoznika žitarica. Ista stvar vrijedi i za sušu na jugu i jugozapadu SAD-a.

Prijelaz s La Niñe na El Niño trebao bi olakšati situaciju na spomenutim područjima, ali je važno naglasiti kako je na Rogu Afrike to "olakšanje" došlo u obliku kiša biblijskih razmjera koje su potopile dijelove Etiopije i Somalije i prisilile 300 tisuća stanovnika da napuste svoje domove.

Kod prelaska s La Niñe na El Niño važno je naglasiti da dolazak El Niña značajno povećava rizik za sigurnost globalnog lanca opskrbe hranom, javnozdravstvene rizike i rizike za mir i stabilnost na globalnom Jugu i u istočnoj Aziji.

Veza između El Niña i globalne cijene hrane

Iako su se trenutne cijene spustile s rekordno visokih koje je uzrokovala ruske invazije na Ukrajinu, one su i dalje među najvišima u proteklih pola stoljeća.

Premda dolasci El Niña u prošlosti nisu uzrokovali (značajniji) skok cijena hrane na globalnoj razini, velikim međunarodni tim znanstvenika otkrio je da i El Niño i La Niña smanjuju globalne prinose kukuruza, riže i pšenice, pri čemu su učinci El Niña posebno opasni po usjeve kukuruza.

Dakle, iako El Niño ne utječe jako na globalne lance opskrbe hranom, treba napomenuti kako njegovi učinci mogu biti razorni na razini pojedinih zemalja ili regija. Primjerice, u zapadnoj i južnoj Africi učinci El Niña povećavaju lokalne cijene hrane, kao i rizik od povećanja nezaposlenosti.

Nadalje, valja kazati kako učinci El Niña nisu ograničeni na kopno, jer zagrijavanje zapadnog dijela središnjeg Pacifika ima golemi učinak na ribolov.

Propadanje usjeva zbog vremenskih neprilika na tržište hrane djeluje na dvije razine. Prvo, smanjuje se ponuda na tržištu na kojemu potražnja stalno raste. Drugo, propadanje usjeva oblikuje trenutna očekivanja o budućoj proizvodnji, a time i ponašanje na tržištu. Očekujući lošu žetvu, kupci počinju gomilati žitarice i tako smanjuju ukupno dostupne količine hrane na tržištu.

Ogromni gubici

Nedavni članak u časopisu Science donosi procjenu kako su učinci El Niña između 1997. i 1998. godine u konačnici izazvali gubitke od čak 5,7 tisuća milijardi dolara na globalnoj razini. Mnogi od tih učinaka nisu bili trenutni nego su se pojavljivali godinama kasnije u vidu propuštenih ulaganja i visokih troškova obnove nakon prirodnih katastrofa koje se povezuju s fenomenom El Niño.

"Učinci El Niña na gospodarski rast i opskrbu hranom pomažu nam razumjeti i još jednu od njegovih posljedica: povećani rizik od izbijanja građanskih ratova. Prije više od deset godina, Solomon Hsiang, Kyle Meng i Mark Cane otkrili su da su rizici od izbijanja građanskih ratova (oružanih sukoba između pobunjenika i vlada) dvostruko veći tijekom trajanja El Niña u odnosu na razdoblje kojim vlada La Niña ... Nepovoljne posljedice koje El Niño ima po ribarstvo također povećavaju rizik od ratnih sukoba. Posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje je utjecaj El Niña na riblji font jak i gdje glavne ribarske sile u regiji - Kina, Indonezija, Japan, Filipini i Tajvan - i u najboljim vremenima imaju vrlo loše i napete odnose", piše Foreign Policy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:13