BALTIK NA NIŠANU

Dramatično izvješće litavskih špijuna: ‘Nemamo još puno vremena! Nisu sami...‘

Veliko prestrojavanje u zapadnim regijama

Vojne vježbe ruske Sjeverne flote (arhivska fotografija)

 Pavel Lvov/Sputnik/Profimedia/Pavel Lvov/sputnik/profimedia

Ruska vojska priprema se za dugotrajne napetosti i sukobe s državama članicama NATO-a u regiji Baltičkog mora, dok Kremlj istovremeno širi svoje vojne sposobnosti prema zapadu, izvijestile su špijunske agencije Litve.

Ruske oružane snage sve više koriste zračne, pomorske i nuklearne kapacitete za projiciranje ruskog potencijala na Baltik, navodi se u zajedničkom izvješću vojske i obavještajnih agencija Litve. Radi se o velikom prestrojavanju ruskih oružanih snaga u zapadnim regijama, navodi se u izvješću.

No, izgradnja potrebne infrastrukture i opremanje jedinica ljudstvom i naoružanjem trajat će "najmanje nekoliko godina", navodi se dalje. "Radi se o nadoknađivanju gubitaka u Ukrajini i stvaranju novih mogućnosti za dugotrajnu konfrontaciju sa Zapadom", stoji u izvješću litvanske obavještajne službe, kako prenosi Bloomberg.

Kako je ruska vojna kampanja u Ukrajini ušla u treću godinu, članice NATO-a na istočnom krilu saveza sve više naglašavaju povećani potencijal izravne prijetnje Zapadu. U nedavnom izvješću, estonska obavještajna služba procjenjuje da će Rusiji trebati tri do pet godina da obnovi svoj vojni stroj u dovoljnoj mjeri da predstavlja izravnu prijetnju zapadnom vojnom savezu.

Navodeći drugu prijetnju u regiji, u izvješću stoji da je Bjelorusija postigla napredak u izgradnji "vjerodostojne nuklearne sposobnosti" na svom teritoriju, nakon što je Rusija prošle godine najavila da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u toj zemlji.

‘Sve su agresivniji‘

Od tada je vlada u Minsku obnovila infrastrukturu nuklearnog skladištenja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sustavima. Bjeloruske snage imaju na raspolaganju dva resursa za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja - jurišne zrakoplove Su-25 bazirane u zračnoj bazi Lida, blizu granice s Litvom, te mobilne raketne sustave Iskander-M u Asipovičima u središnjoj Bjelorusiji.

"Rusija sve više pribjegava ucjenama i prijetnjama, uključujući korištenje nuklearne retorike, kako bi prisilila Zapad da smanji svoju potporu Ukrajini", stoji u izvješću.

Kao znak protivljenja pristupanju Finske NATO savezu, Kremlj je prošle godine rasporedio brodove sposobne nositi krstareće projektile Kalibr na jezeru Ladoga, u regiji Karelija, blizu finske jugoistočne granice.

Moskva je također podignula teške bombardere Tu-22M3 kako bi izveli pet letova iznad Baltičkog mora tijekom prošle godine, dok godinu prije nije bilo niti jednog takvog manevra.

Također, obavještajne agencije i u Rusiji i u Bjelorusiji sve su agresivnije u pronalaženju pogodnih meta za novačenje, pri čemu je rastuća bjeloruska dijaspora izložena najvećem riziku da ih agenti proganjaju, objavile su obavještajne agencije Litve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:33