ZLOSTAVLJANJE VOJNIKA

Dramatične snimke pokazuju stanje morala u ruskoj vojci: ‘Pe***i, zbog vas sam izgubio dva vojnika!‘

Na jednoj snimci zapovjednik premlaćuje vojnike vrijeđajući ih, a na drugoj plaćenici grupe Wagner prozivaju i vrijeđaju šefa ruske vojske

Zlostavljanje ruskih vojnika

 Sreenshot/Twitter

Društvenim mrežama kruže nove snimke koje pokazuju brutalnost i bahatost zapovjednika na terenu i plaćenika grupe Wagner te uopće stanje morala pripadnika ruskih snaga u Ukrajini i vojne stvarnosti na terenu.

Jedan videozapis navodno prikazuje zapovjednika ruskih separatističkih snaga iz istočne ukrajinske regije Donbas kako nemilosrdno i divljačke tuče vojnike, vrijeđajući ih i oslovljavajući pogrdnim imenima, poput pe***i.

Zapovjednik ih je optužio da nisu zauzeli svoje položaje, a oni se brane da su evakuirali ranjene suborce i da su dobili takvu zapovijed. Zapovjednik ih optužuje da su zato poginula dva borca, a više ih je ranjeno.

Druga snimka navodno prikazuje pripadnike zloglasne plaćeničke grupe Wagner koji se bez imalo poštovanja obraćaju načelniku Glavnog stožera ruske vojske, generalu Valeriju Gerasimovu.

Nazivajući ga pogrdnim imenima, optužuju ga i traže od njega da im pošalje granate i streljivo jer se žele boriti, ali nemaju čime te im ostaje samo da sjede i čekaju. Snimka je navodno nastala na bojištu kod Bahmuta, gdje već dulje traje krvava rovovska bitka između ruskih i ukrajinskih snaga zbog grada koji, kako kažu zapadni vojni stručnjaci, nema posebnu stratešku važnost u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:25