NAKON POTRESA

DRAMA U ZENIČKOM RUDNIKU 'Rudari su dobro, imaju svježeg zraka. Bit će spašeni do kraja dana!

 AFP

SARAJEVO - Skupina rudara koja je u četvrtak ostala blokirana u rudniku ugljena u Zenici nakon potresa tamo je provela cijelu proteklu noć jer se spasilački timovi ni do jutarnjih sati u petak nisu uspjeli probiti do njih.

Uprava rudnika naknadno je potvrdila kako su u jami "Raspotočje" ostala zarobljena 34 rudara iako se ranije pretpostavljalo da ih je bilo osam.

Skupina rudara trebala bi biti izvučena na sigurno najkasnije tijekom poslijepodnevnih sati, procjena je što su je u petak prije podne iznijeli predstavnici stručnih timova angažiranih u akciji spašavanja.

Glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović izjavio je nešto prije 10 sati kako je preostalo prokopati još dvadesetak metara naslaga zemlje koja je rudarima zapriječila izlaz iz jame "Raspotočje".

On je članovima obitelji blokiranih rudara koji od četvrtka čekaju pred ulazom u jamu kazao kako su rudari dobro i zdravo. Osiguran im je dotok svježeg zraka i postoji stalna telefonska veza s rudarima u jami.

Jama "Raspotočje" smatra se posebice opasnom jer se u njoj razvija plin metan. Ipak, mjerenja su pokazala kako je razina otrovnog plina metana u jami niska te on za sada nije prijetnja.

Pomoć u spašavanju pružaju i stručni timovi iz obližnjih rudnika u Brezi i Kaknju.

Osim članova obitelji blokiranih rudara, pred ulazom u rudničku jamu je i veliki broj medicinskih timova koji su spremni pružiti potrebnu liječničku pomoć.

Dvojica rudara ozlijeđena su u jami u četvrtak poslije podne kada je Zenicu pogodio slabiji potres a u cijeloj smjeni koja je bila u jami "Raspotočje" bilo je angažirao 56 rudara.

Prema dostupnim procjenama tzv. gorski udar, koji je prouzročen potresom jačine 5 stupnjeva po Mercalijevoj ljestvici na dubini od oko dva kilometra, načinio je znatnu štetu na postrojenjima unutar jame rudnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:16