ŽESTOKA RASPRAVA

DRAMA U UKRAJINI Janukovič uhićenima nudi amnestiju, ali uz jedan uvjet

 AFP

KIJEV - Ukrajinski je parlament nakon cjelodnevne žestoke rasprave u srijedu navečer donio zakon kojim se prosvjednicima uhićenima tijekom nedavnih nereda u Kijevu i drugim gradovima jamči amnestija, ali pod jednim uvjetom.

Da bi zakon stupio na snagu, demonstranti bi se trebali povući iz svih vladinih i drugih upravnih zgrada koje su okupirali proteklih dana, otkako su se prosvjedi dodatno razbuktali.

Oporbeni zastupnici upravo zbog postavljenog uvjeta nisu sudjelovali u glasanju.

Prosvjedi su u Ukrajini počeli još u studenome prošle godine, nakon što je predsjednik Viktor Janukovič odbio potpisati trgovinski sporazum s Europskom unijom, okrećući se umjesto toga Rusiji.

Iako su isprva na ulicama bile stotine tisuća građana, demonstracije su s vremenom splasnule, ali situacija je nedavno eskalirala kada je Janukovičeva vlast preostale nezadovoljnike s ceste pokušala rastjerati silom, ali i zakonom o privremenoj zabrani javnog okupljanja i prosvjeda.

U više je navrata došlo do žestokih uličnih obračuna prosvjednika i policije, a potekla je i krv. Oporbeni čelnici na čelu s Arsenijom Jacenjukom i nekadašnjim boksačem Vitalijem Kličkom zahtijevaju Janukovičevu ostavku i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

U Kijev svako malo hodočaste strani diplomati pokušavajući posredovati između gnjevne oporbe i neumoljivog predsjednika, no zasad nemaju većeg uspjeha, već uglavnom izražavaju šok i zgražanje dramatičnom situacijom.

U utorak je premijer Mikola Azarov zajedno s vladom podnio ostavku, koju je Janukovič prihvatio. Premijersku je poziciju ponudio spomenutom Jacenjuku, no on takvu opciju zasad otklanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:24