REFORME I ULAGANJA

Draghijevo obraćanje zastupnicima: ‘Plan oporavka ključan je za sudbinu Italije‘

Uvjeren sam da će poštenje, inteligencija i želja za boljom budućnošću pobijediti korupciju, glupost i osobne interese, kaže premijer
Mario Draghi
 Alberto PIZZOLI/POOL/AFP

Talijanski premijer Mario Draghi predstavio je u ponedjeljak zastupnicima gospodarski plan oporavka vrijedan milijarde eura, poručivši da je sad u njihovim rukama ključ za dobrobit Italije nakon šteta izazvanih pandemijom covida.

Većina novca koji pripada Italiji iz europskog plana za oporavak ići će u projekte poboljšanja krhke talijanske infrastrukture, jačanje održivog razvoja uz očuvanje okoliša i poticanje digitalne inovacije.

"Sudbina zemlje leži na ovim projektima", rekao je Draghi zastupnicima donjeg doma.

Cilj talijanskog premijera je predstaviti dokument od 336 stranica Europskoj komisiji do 30. travnja, rok do kojeg članice moraju podnijeti svoje nacionalne planove za oporavak i otpornost, kojima utvrđuju svoje programe reformi i ulaganja do 2026., a da bi već u subotu počeo s Bruxellesom razgovore o pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Novac iz EU rasporedit će se na 27 zemalja članica u ratama do 2026. i to ovisno o mjerilima i reformama koje ugrade i provedu.

Italija bi trebala dobiti oko 205 milijarda eura jeftinih zajmova i potpora i te svote pridodaju se na 30,6 milijarda vlastitih zaduživanja.

Plan oporavka pruža nadu Italiji koja je teže od svojih susjeda bila pogođena pandemijom koronavirusa s gotovo 120.000 potvrđenih smrti i mnogo drugih žrtava koje nisu zabilježene, rekao je Draghi.

Teško pogođeno mjerama zatvaranja, kronično uspavano talijansko gospodarstvo palo je za 9 posto lani i još se koprca u recesiji.

I dok se vlada nada da će priljev novca za ulaganja konačno potaknuti rast, Draghi je parlamentu naglasio da su "reforme temeljne". A to znači raščistiti državnu birokraciju, rekonstruirati pravosuđe, porezni sustav i postupak javne nabave.

Italija je u prošlosti obećavala provesti mnoge od tih reformi, no opipljivih rezultata je malo.

Situaciju otežavaju i izbori koji se moraju održati do 2023. pa Draghi i nema mnogo manevarskog prostora.

Nadalje, Italija je kronično neučinkovita u korištenju EU fondova, pa je Draghi obećao da ovaj put neće propustiti povijesnu priliku.

"Siguran sam da ćemo uspjeti provesti taj plan", rekao je premijer, a te su riječi zastupnici popratili burnim aplauzom.

"Uvjeren sam da će poštenje, inteligencija i želja za boljom budućnošću pobijediti korupciju, glupost i osobne interese", rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:26