PRIRODNA OBNOVA

DR Kongo zabranjuje izvoz trupaca kako bi smanjio pritisak na drugu po veličini svjetsku prašumu

Ne želimo više nikakve ugovore s partnerima koji su došli divljački sjeći naše šume, rekla je ministrica zaštite okoliša Eve Bazaiba

 
 Michel Gunther/Biosphoto/Biosphoto via AFP

Ministrica zaštite okoliša Demokratske Republike Kongo poručila je u petak da ta zemlja namjerava zabraniti sav izvoz trupaca te da će provesti i druge mjere kako bi umanjili prijetnju svojoj tropskoj prašumi koja upija ugljik i glavni je bedem u borbi protiv klimatskih promjena.

Prema podacima UN-a, Kongo je dom druge po veličini prašume u svijetu, stoga je pod pritiskom da poboljša gospodarenje šumama i obuzda visoku stopu krčenja koja se udvostručila u posljednjem desetljeću.

Ministrica zaštite okoliša Eve Bazaiba najavila je obustavu izvoza trupaca u Kinšasi, glavnom gradu DR Kongo, no nije naglasila kad će ta odluka stupiti na snagu.

"Zabrana nam omogućuje ne samo prirodnu obnovu, nego i program pošumljavanja koji ćemo provesti sa svim našim tehničkim, financijskim i razvojnim partnerima", izjavila je Bazaiba.

Prašuma oko rijeke Kongo, koja sa 60 posto površine pripada DR Kongu, godišnje upije oko četiri posto globalnih emisija ugljičnog dioksida iz atmosfere, pokazali su podaci Srednjoafričke inicijative za šume.

Plan Ministarstva zaštite okoliša za ukidanjem moratorija na nove koncesije za industrijsku sječu iz 2002. godine zgrozio je ekološke udruge i znanstvenike koji su upozoravali na katastrofalne ekološke, društvene i klimatske posljedice.

Ranije ovoga mjeseca predsjednik Felix Tshisekedi naredio je reviziju svih postojećih ugovora o sječi u pokušaju da uvede red u tom loše reguliranom sektoru.

"Ne želimo više nikakve ugovore s partnerima koji su došli divljački sjeći naše šume, povući ćemo te vrste ugovora", poručila je Bazaiba.

U 2018. godini najveća tržišta za drvne proizvode Konga prema vrijednosti bile su Vijetnam, EU i Europska udruga za slobodnu trgovinu te Kina, navode podaci jedne američke skupine za zaštitu prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:26