KRALJ PIRATA

Dotcom pušten uz jamčevinu da se brani sa slobode: SAD će tražiti kaznu od 20 godina zatvora!

Optužnica navodi da je Dotcom vlasnike autorskih prava oštetio za gotovo pola milijarde dolara
 AP Photo/New Zealand Herald, Sarah Ivey

AUCKLAND - Kim Dotcom Schmitz, vlasnik Megauploada, pušten je u srijedu iz zatvora uz plaćanje jamčevine nakon što je novozelandski sudac odbacio strahove tužiteljstva da će internetski tajkun napustiti zemlju u bijegu od američkih optužbi za kršenje autorskih prava.

Podsjetimo, optužnica kaže da je Dotcom vlasnike autorskih prava oštetio za gotovo pola milijarde dolara, a da je pritom zaradio više od 200 milijuna dolara, uglavnom prodajući reklame na svojim hiperpopularnim i hiperilegalnim sajtovima.

Dotcom je, inače 38-godišnji njemački državljanin, pušten poslije mjesec dana pritvora u kojem se našao nakon što je novozelandska policija, koja u istrazi surađuje sa SAD-om, pretražila njegovu 'Dotcom vilu' u Aucklandu. Njegov je odvjetnik Paul Davison istaknuo kako Dotcom i dalje ustraje u borbi protiv američkih optužbi da je preko svojih Mega stranica, grupe web servisa koji su korisnicima pružali uslugu digitalnog ormarića, upravljao svijetom piratstva.

Odluka o puštanju uz jamčevinu značajna je smetnja američkim vlastima koje pokušavaju dobiti izručenje Dotcoma i još trojice uhićenih. Sud je na dva prijašnja saslušanja Dotcoma o puštanju da se brani sa slobode prihvatio prijedlog tužiteljstva da 'internetski milijunaš predstavlja velik rizik od bijega' zbog velikog bogatstva i mogućih veza s kriminalcima.

Međutim, sudac Nevin Dawson zaključio je kako su šanse za Dotcomov bijeg zanemarive jer mu je svo bogatstvo zaplijenjeno. Dopustio je Dotcomu izlaz uz jamčevinu, no zabranio mu je korištenje interneta i helikoptera, naređujući mu da ostane u Aucklandu.

Dotcom, koji je 2010. od svog internet poslovanja navodno zaradio 42 milijuna dolara , nije želio komentirati slučaj navodeći samo da je tretman novozelandske policije bio sličan 'audiciji za Američkog idola'.

- Samo želim otići doma i vidjeti svoju obitelj. Prošlo je mjesec dana i zbilja sam sretan što sam vani - zaključio je Dotcom. Trojica njegovih suradnika koji su ranije uhićeni već se nalaze na slobodi uz jamčevinu.

Saslušanje o izručenju SAD-u Dotcom će imati 20. kolovoza, a američko je tužiteljstvo izjavilo da će tražiti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:37