PRESUŠILE PARE

‘Dosta je bilo partijanja, putovanja i ručkova, krešemo budžet!‘: Zapovijed uzdrmala elitu u Bruxellesu, a to je tek početak...

Posljedice se osjećaju već sada jer je počelo masovno "rezanje" izdataka za šofere pa siroti diplomati odustaju od održavanja događaja na nekim izdvojenim lokacijama

Bruxelles

 Serhii Liakhevych/alamy/alamy/profimedia/Serhii Liakhevych/alamy/alamy/profimedia

Europski diplomati, zaposleni u sklopu Europske službe za vanjsko djelovanje, trebaju se hitno odreći putovanja i partijanja nakon što im je određeno da moraju drastično skresati svoje troškove zbog činjenice da su znatno premašili budžet, piše Financial Times.

Konkretno, europska diplomatska služba (EEAS) mora naći prostora za uštedu u iznosu od 43 milijuna eura, što je pet posto planiranog budžeta, a neslužbeni izvori FT-a sugeriraju da ih još drastičnija štednja očekuje sljedeće godine, zbog čega bi moglo biti upitno njihovo prisustvo u Africi i Latinskoj Americi.

Spominje se čak i mogućnost rasprodaje nekih nekretnina koje se malo koriste pa čak i potpuno obustavljanje pojedinih misija, a posljedice se osjećaju već sada jer je počelo masovno "rezanje" izdataka za šofere pa siroti diplomati odustaju od održavanja događaja na nekim izdvojenim lokacijama.

image

Stefano Sannino (generalni direktor EEAS-a): "Povećanje budžeta je povijesno visoko, ali ipak predstavlja značajno smanjenje kupovne moći institucije u okruženju koje karakterizira visoka inflacija u cijelom svijetu, slab tečaj eura i restriktivno proračunsko okruženje"

Alex HALADA/AFP

Otkazan je već tradicionalni prijem Generalne skupštine UN-a koji je dosad služio za uvjeravanje zemalja u razvoju da podržavaju napore EU vezano uz rat u Ukrajini, a iz EEAS-a su potvrdili kako su drastično počeli smanjivati sve troškove, uz ostalo i one za svoje prekomorske urede. Za njih 50, od ukupno 145, sada je upitno hoće li moći pružiti odgovarajuće sigurnosne mjere za djelatnike i prostore u kojima rade, mnogi nemaju novca za tekuće održavanje, a na teret EEAS-a sada je pala i organizacija tradicionalnog sastanka diplomata EU koji je iz Mađarske prebačen u Bruxelles, i to na inicijativu glavnog europskog diplomata Josepha Borella.

Nije im uspjelo

Istovremeno, Europska komisija nije pod pritiskom štednje i "rezanja" troškova pa njihovi djelatnici i dalje mogu putovati i trošiti svoje proračune, dok su diplomati EU pod velikim pritiskom, i to usprkos pozivu predsjednice Komisije EU Ursule von der Leyen da Europa pojača svoju ulogu kroz diplomatska predstavništva, a ne da je dodatno smanji.

Budžet EEAS-a iznosi 880 milijuna eura, i to nakon povećanja od 7,1 posto čime se trebala nadoknaditi inflacija, ali generalni direktor EEAS-a Stefano Sannino kaže da im to nije uspjelo.

"Ovo je povećanje povijesno visoko, ali ipak predstavlja značajno smanjenje kupovne moći institucije u okruženju koje karakterizira visoka inflacija u cijelom svijetu, slab tečaj eura i restriktivno proračunsko okruženje", kazao je Sannino.

Ipak, europska pravila nalažu da povećanja proračuna institucija EU za troškove koji nisu plaća ne smiju biti veći od dva posto u okviru sedmogodišnjeg proračunskog plana, što je EEAS itekako premašio, a Komisija je predložila da se drastični "rezovi" nastave primjenjivati i sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:38