ČEŠKA VEZA

Donirali tenkove, borbena vozila, raketne sustave, a sad i - jurišne helikoptere! Prag ne štedi u borbi protiv Putina

Češka je donirala Kijevu jurišne helikoptere Mi-24 te zajedno sa Slovačkom popravlja i servisira ukrajinska borbena vozila

Češki jurišni helikopter Mil Mi-24V

 Martin Salajka/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Martin Salajka/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Češka je donirala Ukrajini jurišne helikoptere, a zajedno sa Slovačkom dozvolila je ukrajinskoj vojsci da pošalje desetke oklopnih vozila preko svojih granica na popravak, prije nego što budu vraćena sukob. Ovi potezi označavaju značajnu eskalaciju potpore Zapada toj zemlji u njezinoj borbi protiv Rusije, prenosi The Wal Street Journal.

Helikopteri - topovnjače Mi-24 sovjetskog dizajna - raspoređeni su u Ukrajini posljednjih tjedana, u sklopu šireg nastojanja da se pomogne zemlji da povrati kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Američki ministar obrane Lloyd Austin zahvalio je Česima na toj donaciji tijekom javnih komentara nakon sastanka savezničkih obrambenih dužnosnika u ponedjeljak.

Ovi darovi čine Češku - koja je u travnju postala prva država NATO saveza koja je prijavila donaciju tenkova Ukrajini – prvom državom koja je Ukrajini dala i jurišne helikoptere. Zemlja je također donirala većinu od 17.000 protutenkovskih oružja koje su NATO saveznici poslali Ukrajini tijekom prva dva tjedna ruske invazije na Ukrajinu, kažu američki i češki dužnosnici.

Već najmanje tri tjedna Češka i Slovačka dopuštaju svojem istočnom susjedu da u njihove industrijske instalacije dovozi uglavnom laka oklopna vozila radi popravaka i preuređenja. Ta vozila, iako još uvijek u malim količinama, označavaju početak onoga za što dužnosnici obje zemlje kažu da će postati puno veći posao obnove golemog broja napuštenih, oštećenih i zarobljenih vozila sovjetskog dizajna u posjedu Ukrajine.

Slovačka je za sada uglavnom popravljala ukrajinska oklopna izvidnička vozila BRDM-2, rekao je slovački ministar obrane Jaroslav Nad. Riječ je o amfibijskom oklopnom vozilu koje su koristile vojske zemalja koje su, poput Češke, Slovačke i Ukrajine, nekada bile dio Sovjetskog Saveza ili njegove saveznice.

Početak većih napora

Češka je u međuvremenu popravila veći broj i širi raspon vozila, kažu tamošnji dužnosnici. Zemlja je uglavnom obnavljala ukrajinska vozila koja još nisu sudjelovala u borbama, ali su propala tijekom godina zanemarivanja, iako su vlasti popravljale i vozila oštećena u borbama.

Češka vlada, inače, pregovara s Ukrajinom o ponovnom opremanju cjelokupnog raspona tipa vozila koje koriste njezine kopnene snage, rekao je jedan visoki dužnosnik, a ponuda bi uključivala servisiranje i popravak ukrajinskih tenkova.

"To je početak onoga što će vjerojatno zahtijevati veće napore", rekao je dužnosnik.

Ta pomoć uvlači ove dvije članice NATO-a dublje u sukob Ukrajine s Rusijom, čija je kampanja raketnih napada usmjerena na ukrajinsku obrambenu industriju, pogađajući objekte u kojima bi se popravci i opremanje provodili lokalno.

"To jest rizik", rekao je zamjenik ministra obrane Tomáš Kopečný. "A istovremeno, uvijek to uspoređujem s rizikom pod kojim žive Ukrajinci".

Napori ovih srednjoeuropskih zemalja da poprave oštećena vozila u sada već tromjesečnom ratu, pokazuju kako istočni bok vojnog saveza NATO-a sve više služi kao potpora Ukrajini, dok ta zemlja vodi borbu koja je postala konvencionalni sukob velikih razmjera. Zapadne vlade su isprva očekivale da će Kijev pasti u roku od nekoliko dana, a oprema koju su poslali ukrajinskoj vojsci sastojala se uglavnom od ručnih raketnih sustava kao što su NLAW, Javelin i Stinger, koje mogu koristiti male pješačke pobunjeničke postrojbe.

Sada američki saveznici u Europi procjenjuju kako mogu nastaviti podržavati Ukrajinu u sukobu koji se pojačao na njihovim granicama. U ponedjeljak je ministar Austin također objavio da je Danska poslala Ukrajini protubrodske rakete dugog dometa. Radi se, inače, o donaciji danskih protubrodskih projektila Harpoon, što bi moglo značajno ugroziti ruske pomorske snage.

Češka i Poljska računaju i na druge saveznike u NATO-u, uglavnom na SAD, da će dopuniti naoružanje oružje i zalihe koje su donirali Ukrajini pomažući im u nabavci novijih, usporedivih zapadnih vozila i sustava. Srednjoeuropski ministri obrane u ponedjeljak su postavili to pitanje svojim američkim kolegama tijekom virtualnog sastanka sa saveznicima u vezi s Ukrajinom. Češki dužnosnici rekli su da bi Ukrajini mogli osigurati više jurišnih helikoptera ako bi drugi saveznici, poput SAD-a, pristali pomoći im da zamijene one koje doniraju.

Ukrajinska borba za Češku i Slovačku egzistencijalno pitanje

Do sada niti jedno vozilo koje su češke i slovačke postrojbe popravile nije zaplijenjeno od ruskih snaga, iako bi se to moglo promijeniti, kažu dužnosnici. Od početka rata 24. veljače, ukrajinske jedinice zarobile su 243 tenka, 232 borbena vozila pješaštva i 134 oklopna borbena vozila ruske vojske, prema podacima Oryxa, obavještajnog bloga koji računa samo vizualne dokaze zapljene opreme.

Mnoga, ako ne i većinu tih zarobljenih vozila, trebalo bi popraviti prije povratka u borbu, kao i veliki broj ukrajinskih vlastitih tenkova i borbenih vozila.

Obje zemlje donirale su Ukrajini velike oružane sustave, dijelom zato što - kao bivše članice komunističkog bloka - tri vojske još uvijek posjeduju rezervne dijelove i stručnost za vojnu opremu sovjetskog dizajna. Također, njihove vlade općenito smatraju borbu Ukrajine protiv Rusije egzistencijalnim pitanjem za vlastitu neovisnost.

U travnju je Slovačka Kijevu isporučila raketni sustav zemlja-zrak S-300. Zauzvrat, SAD je Slovačkoj poslao usporediv raketni sustav Patriot, kao pomoć u obrani slovačkog zračnog prostora.

Češka je u Ukrajinu poslala nešto više od desetak moderniziranih tenkova T-72M sovjetskog dizajna, uz 10.000 granata i drugog oružja iz svojih zaliha. Prag je poslao i topničke haubice i borbena gusjeničare pješaštva BMP-1, zalihe oružja koje je financirala češka vlada i privatni češki donatori koji su se uključili u kampanju prikupljanja sredstava za naoružavanje, koju podupire vlada.

U međuvremenu Poljska, koja također posjeduje velike količine sovjetske opreme preostale iz 'Hladnog rata', poslala je Ukrajini najmanje 240 tenkova, uz samohodne haubice, raketne bacače Grad, bespilotne domaće proizvodnje i desetke borbenih vozila pješaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:32