INTERVENCIJA NAD NILOM

Doktorica u avionu porodila majku, beba dobila ime po njoj! ‘Svi su se okupili oko gospođe, mislila sam da ima infarkt‘

‘Kako sam joj se približila vidjela sam tu ženu kako leži na sjedalu s glavom prema prolazu i nogama prema prozoru. A beba je upravo izlazila!‘

Aisha Khatib i dijete koje porodila

 Aisha Khatib/Twitter

Dr. Aisha Khatib, docentica na Odjelu za obiteljsku medicinu na Sveučilištu u Torontu, bila je na letu iz Dohe u Kataru prema Entebbeu u Ugandi udobno zavaljena na svom sjedištu kada je stigao dramatičan poziv.

Naime, žena iz Ugande, koja se vraćala kući s posla iz Saudijske Arabije, upravo se spremala roditi.

Zahvaljujući prisebnoj reakciji doktorice, dijete je, iako u 35. tjednu, rođeno zdravo, a djevojčica je u znak zahvalnosti doktorici dobila ime Miracle (Čudo) Aisha.

image

Aisha Khatib i dijete koje porodila

Aisha Khatib/Twitter

- Vidjela sam kako su se ljudi okupili oko pacijentice. U tom trenutku pomislila sam kako je riječ o nekoj kritičnoj situaciji, poput srčanog udara, kazala je dr. Khatib za BBC.

- Kako sam joj se približila vidjela sam tu ženu kako leži na sjedalu s glavom prema prolazu i nogama prema prozoru. A beba je upravo izlazila!

Doktorici Khatib pomogla su još dva putnika - onkološka sestra i pedijatar iz Liječnika bez granica, koji su se također zatekli na letu.

Beba je jako plakala, a nakon brze provjere, doktorica je dala dijete pedijatru na detaljniji pregled.

- Pogledala sam bebu, bila je stabilna, a onda sam pogledala mamu koja je također bila dobro, kazala je dr. Khatib.

- Stoga sam rekla: 'Čestitam, dobili ste djevojčicu', a onda je cijeli avion počeo pljeskati i navijati. Ja sam tek tad postala svjesna da smo u avionu i da svi gledaju, kroz smijeh je ispričala doktorica.

- Najbolja je stvar što je majka odlučila dijete nazvati po meni, ponosno je naglasila Khatib.

Doktorica je odlučila malenoj Aishi pokloniti ogrlicu s njezinim imenom na arapskom jeziku.

- Neka to bude mali znak pažnje od doktorice koja ju je porodila na 35.000 stopa iznad Nila, kazala je Khatib.

Iako se porođaj dogodio još 5. prosinca, doktorica je tek ovaj vikend objavila fotografije događaja, s obzirom da je, kaže, imala previše posla u Torontu koji se bori s epidemijom koronavirusa.

image

Avion Qatar Airwaysa kojim je putovala doktorica

Aisha Khatib/Twitter

U Ugandu se vratila već 18. prosinca, kako bi nastavila s obukom tamošnjih medicinskih djelatnika. Na povratku kući dogodio se još jedan slučaj u kojem je bila potrebna intervencija liječnika.

- Srećom, na letu je bio još jedan doktor pa sam samo uzviknula: 'Ovaj slučaj je na vama. Ja sam prije dva tjedna porodila dijete. Ako me trebate, ja sam na sjedalu 25A', kroz smijeh je ispričala doktorica novinaru BBC-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:43