SKANDAL U AUSTRALIJI

Đoković sastavio listu zahtjeva za ‘zarobljene tenisače‘, javnost bijesna: ‘On nam drži prodike!?‘

Srpski tenisač poslao je listu zahtjeva prema organizatorima, traži da mu se o mogući privatna kuća u kojoj će moći trenirati
Novak Djokovic na hotelskom balkonu
 Brenton Edwards

Prvi Grand Slam turnir u godini odgođen je za tri tjedna zbog komplikacija vezanih za pandemiju. Umjesto sredine siječnja, trebao bi započeti 8. veljače, no i prije starta tenisači pune novinske stupce, no ne zbog igre i sportske forme već zbog koronavirusa. Tenisač broj 1 u svijetu Novak Đoković nalazi se u karanteni uoči nastupa na Australian Open u Melbourneu. Nije jedini.

Od subote su ukupno 72 igrača stavljena su u samoizolaciju na 14 dana u hotelske sobe nakon što je na tri avionska leta u kojima su bili tenisači bilo pet pozitivnih slučajeva. Pozitivan na koronavirus je i jedan tenisač, ali njegov identitet nije otkriven. Na ukupno 15 charter letova stiglo je 1,200 igrača, članova osoblja i drugih dužnosnika u Australiju.

Organizatori ističu da će se Australian Open održati unatoč problemima, a igrači su već izrazili svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da su zarobljeni u hotelskim sobama dok njihovi suparnici vrijedno treniraju.

Dvotjedna karantena u hotelu obvezna je za sve tenisače koji planiraju nastupiti na Australian Open. Dopušteno im je pet sati treninga na teniskom terenu, ali oni koji su bili na letovima sa zaraženim osobama neće smjeti izaći iz sobe svih 14 dana, čak ni radi treninga. Među njima su Novak Đoković, Viktorija Azarenka, Kei Nishikori i Angelique Kerber.

- Nitko nam to nije rekao, ako je jedna osoba pozitivna, cijeli zrakoplov mora u izolaciju. Razmislila bih dvaput hoću li uopće dolaziti, komentirala je na Twitteru Julija Putinceva iz Kazahstana.

Đoković je odlučio da neće šutjeti te je, prema informacijama španjolskog novinara Fernanda Murciega, sastavio listu zahtjeva prema organizatorima zahtijevajući da im se omogući treniranje, ali ne samo to.

Ovo je njegova lista zahtjeva:

- u svim sobama dostupni materijali za fitnes i trening

- pristojna hrana

- smanjivanje broja dana samoizolacije za 72 igrača te izvođenje više testova koji će potvrditi da su negativni

- dopuštenje za susret s trenerom, ako su oba prošla PCR test

- što više moguće igrača preseliti u privatne kuće s teniskim terenom za treniranje

Njegovi prijedlozi međutim nisu baš dobro primljeni među ljubiteljima tenisa, osobito ako se prisjetimo njegove ulogu u organizaciji Adria Toura u Zadru u lipnju prošle godine na kojemu se proširio koronavirus. Tada je Grigor Dimitrov stigao u Zadar zaražen, no nije to znao. Taj događaj odjeknuo je glasno u svijetu, Novak je pribijen na stup srama, a spominje se i u današnjim napisima, a tenisača iz Srbije sada ga nazivaju Novak 'Adria Tour' Đoković.

Novinar Shane McInnes komentirao je na Twitteru kako nema šanse da njegovi zahtjevi budu udovoljeni.

- Može se reći da mišljenje Novaka Đokovića o protokolima covida ne vrijede ni pišljiva boba, napisao je.

- Znate li koga ne bismo trebali slušati kada su u pitanju covid protokoli na teniskom turniru? Novaka 'Adria Tour' Đokovića, napisao je novinar Mark Gottlieb.

Australija, koja je upravljala koronakrizom bolje od mnogih drugih država kroz ciljana zatvaranja, visoku stopu testiranja i traženja kontakata, izvijestila je u ponedjeljak o nula lokalnih slučajeva koronavirusa.

Povjerenica za covid karantenu u državi Victoria Emma Cassar izjavila je da je policija pojačala prisutnost u hotelima u kojima su smješteni tenisači te istaknula da je bilo slučajeva 'izazovnog ponašanja' od strane tenisača i osoblja. Spomenula je otvaranje vrata radi razgovora te vikanje u hodniku, no istaknula je kako za kršenje pravila primjenjuju nultu toleranciju.

Neki tenisači tražili su da se pomakne početak Australian Opena zbog nedostatka vremena za pripreme, no direktor turnira Craig Tiley odbacio je takve zahtjeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:19