RAT U LIBIJI

Dok traje teška bitka za Adždabiju Gadafija napušta i Afrička unija

Pripadnici vlade tvrde da ih napadaju pobunjenici, a oni odgovaraju
 AFP

TRIPOLI - Libijske opozicijske snage nastavile su jučer borbu za grad Ajdabiju, dovlačeći nove raketne bacače i teško naoružanje u taj grad na istoku zemlje, izvijestio je novinar Reutersa.

Udari Tornada

Pobunjenici su objavili da su snage odane pukovniku Moamaru Gadafiju napadnute nakon što su odbile primirje. Ibrahim Faraj, član pobunjeničkog vojnog vijeća, izjavio je kako su lokalni plemenski starješine jučer rano ujutro održali pregovore s Gadafijevim snagama i zatražili od njih da se povuku iz grada, no da su oni to odbili.

Britanski zrakoplovi Tornado u međuvremenu su preko noći bombardirali Gadafijeva vojna vozila u tom strateški važnom libijskom gradu, no usprkos pomoći saveznika opozicija ne bilježi prevelik napredak u borbi protiv pukovnika.

Za taj grad traje žestoka borba oko dva tjedna, a stanovnici koji nisu pobjegli žive bez struje i tekuće vode. Pobunjenici u svojim rukama drže centar grada i neke druge dijelove, kaže agencija AP, a Gadafijeve snage stacionirane su na istočnom i zapadnom ulazu.

Eksplozije su se čule i u glavnom gradu Tripoliju u zoru, a čini se kako je riječ bila o zračnom napadu.

Istodobno radi i diplomacija. Predstavnici Gadafijeva režima susreli su se tako s predstavnicima Afričke unije u Etiopiji, a UN je sastanak okarakterizirao kao “napor za postizanje primirja i pronalaska političkog rješenja”, kaže AP. Iako je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izjavio da će sastanku prisustvovati i predstavnik libijske opozicije, Mustafa Gheriani, glasnogovornik pobunjenika, izjavio je jučer da ništa ne zna o sastanku.

Nema pregovora

- Pozicija nacionalnog vijeća jasna je od početka - nema pregovora, izjavio je Gheriani. - Gadafi jednostavno mora prestati pucati i napustiti zemlju - istaknuo je. Predstavnik Afričke Unije Jean Ping izjavio je kako ta organizacija favorizira prijelazno razdoblje u kojem će biti pripremljeni demokratski izbori.

Gadafi je, inače, bio predsjednik te organizacije i uživao veliku potporu članica poput Zimbabvea pa je izjava ovog tijela neoubičajeno oštra.

Ping je istaknuo kako su političke reforme u Libiji neizbježne te kako su aspiracije Libijaca legitimne. No takav se rasplet situacije čini daleko. Zapadne snage nastavile su s akcijama koje se fokusiraju na uništenje Gadafijeva naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:37