BARBARSKI NAPADI

Dok Rusi diljem Ukrajine siju raketni teror, u Hersonu gube teritorij: ‘Oslobođeno je još pet naselja‘

Najmanje 20 civila je poginulo, a više od 105 ih je ranjeno u ruskim zračnim napadima u posljednja tri dana

Prizor napada na Lavov

 Yuriy Dyachyshyn/Afp

Ukrajina je danas oslobodila pet naselja u ključnoj regiji Herson, a njezine oružane snage nastavljaju protuofenzivu, suočene s masovnim ruskim raketnim napadima.

Danas rano ujutro eksplozije su odjekivale u gradovima Herson i Melitopolj, koji su gotovo od početka rata pod ruskom okupacijom. Za to vrijeme Moskva je nastavila s raketnim napadima na gradove u blizini linije fronte. Ruski raketni napadi oštetili su više od deset gradova, uključujući Lavov, Bahmut, Avdivku i Zaporižju. Najmanje devet osoba poginulo je u granatiranju tržnice u gradu Avdivka u regiji Doneck.

Masovni napadi

"U posljednja 24 sata okupatori su ponovno pribjegli masovnim raketnim napadima - više od 30 krstarećih projektila, sedam zračnih napada i 25 granatiranja", objavile su ukrajinske oružane snage. Projektili su gađali i grad Nikopol u regiji Dnjipropetrovsk, nedaleko od nuklearne elektrane Zaporižja. Nedavno obnovljeni dalekovod, koji opskrbljuje nuklearku Zaporižja pod ruskom okupacijom, danas je ponovno prekinut, prisiljavajući elektranu da se prebaci na hitne dizel generatore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tijekom virtualnog sastanka s čelnicima G7 otkrio da je Rusija ispalila više od 100 projektila i desetke bespilotnih letjelica na Ukrajinu od početka ovog tjedna. Zelenski je pozvao bogate zapadne zemlje da pomognu Kijevu u stvaranju "modernog i učinkovitog zračnog štita" nakon niza smrtonosnih ruskih zračnih napada.

Najmanje 20 civila je poginulo, a više od 105 ih je ranjeno u ruskim zračnim napadima u posljednja tri dana. Brojni civilni objekti, uključujući desetke stambenih zgrada i vitalne civilne infrastrukture - među kojima je najmanje 12 energetskih objekata - oštećeni su ili uništeni u osam ukrajinskih regija. Oštećenje velikih elektrana i dalekovoda prije zime otvara nove probleme za mnoge ukrajinske građane. Udari su ostavili jednu trećinu grada Lavova na zapadu Ukrajine bez struje, a dijelove grada bez vode. Elektrana u regiji Vinici, jugozapadno od Kijeva, dva puta je pogođena u utorak. U Kijevu vlasti pojačano rade na zaštiti vitalne civilne infrastrukture, a stanovništvo se priprema za najgori scenarij - restrikcije struje, grijanja i vode. Škole su zatvore do kraja ovog tjedna, a policija je pojačala patrole u široj gradskoj regiji. Kako bi se smanjio pritisak na elektroenergetsku mrežu, najavljeni su redoviti prekidi napajanja koji će trajati četiri sata u svim dijelovima glavnog grada Ukrajine.

Strah od zime

Stanovnici su zamoljeni da se suzdrže od korištenja perilica rublja tijekom razdoblja najveće potrošnje te da drže baterije uređaja napunjene što je dulje moguće. Trgovine elektroničkom opremom rasprodale su zalihe eksternih baterija za mobitele. U pojedinim dijelovima grada privremeno je prekinuta opskrba vodom. Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da se njegova administracija sada bori s održavanjem komunalnih usluga, medicinske skrbi i javnog prijevoza u gradu koji bi mogao biti pod dugotrajnom zračnom opsadom.

"Izazovi će se samo povećati tijekom zime kada će intenzivna hladnoća u Ukrajini i moguća isključenja struje postati sve bolniji za stanovnike. Više od tri četvrtine zgrada u Kijevu spojeno je na sustav centralnog grijanja na plin, koji može biti prekinut eksplozijama", rekao je Kličko.

Vlada SAD-a u međuvremenu je objavila da će Ukrajini poslati 55 milijuna dolara pomoći za "zimsku pripremu" za popravak toplinskih mreža i pomoći Ukrajincima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su raketni napadi na Kijev i druge gradove odmazda za eksploziju na Krimskom mostu. Zbog napada na ključni most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom uhićeno je osam osoba, petorica Rusa i troje državljana Ukrajine i Armenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:59